UA / RU
Підтримати ZN.ua

На п'ятьох 90 років ув'язнення: в РФ хочуть засудити учасників "справи Хізб ут-Тахрір"

Остаточне рішення щодо позбавлення волі буде винесене наприкінці січня 2022 року.

 Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова заявила, що російський державний обвинувач на фінальній стадії судового процесу просить суд ув’язнити п'ятьох кримських татар, учасників так званої "другої сімферопольської групи" (фігурантів сфальсифікованої "справи Хізб ут-Тахрір") від 16 до 18,5 років, зазначила Денісова у Facebook.

Повідомляється, що їм загрожує покарання  в межах кримінальної справи за статтями 205.5 (організація діяльності терористичної організації) та 278 КК РФ (приготування до насильницького захоплення влади).

"Російська прокуратура за сфабрикованою справою вимагає засудити українських громадян до тривалих термінів покарання в колонії суворого режиму: журналіста Ремзі Бекірова — 18 років, правозахисника Різі Ізетова — 18,5 років, активістів Шабана Умерова — 18,5 років, Раіма Айвазова — 18 років і 3 місяці, Фархода Базарова — 16 років", - наголосила Денісова.

За її словами,  російський прокурор запросив для всіх утримання у колонії суворого режиму від одного до півтора року обмеження волі після звільнення.

Українські політв’язні своєї вини не визнали.

"Основними доказами сторони звинувачення є свідчення так званих «таємних свідків», чиї особи відомі лише співробітникам ФСБ, які розслідували злочин, та суддям, які розглядають кримінальну справу", - додала обмудсмен. 

18 та 19 січня з дебатами в суді виступатимуть адвокати за згодою та підсудні з останнім словом.

Остаточне рішення  кримських татар буде винесене наприкінці січня 2022 року.

Людмила Денісова закликала міжнародну спільноту продовжити санкційний та політичний тиск на Росію для звільнення усіх, кого незаконно утримує Кремль на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

Читайте також: У Криму окупанти затримали 19 кримських татар біля "суду" Сімферополя

Раніше повідомлялося, що російський суд виніс незаконний вирок учасникам так званої "третьої бахчисарайської групи", які є фігурантами сфальшованої "справи Хізб ут-Тахрір". Суд присудив 56 років на чотирьох кримських татар.