UA / RU
Підтримати ZN.ua

На окупованих територіях викрадають нелояльних до РФ учителів та директорів шкіл – «Опора»  

За інформацією «Опори», більшість директорів шкіл та вчителів, які залишилися на окупованих територіях, не захотіли йти на співпрацю з росіянами.

На окупованих територіях України росіяни залякують та викрадають освітян, які відмовляються з ними співпрацювати, повідомляється у статті аналітика громадянської мережі «Опора» Анатолія Бондарчука «ОКУПОВАНІ. Росіїзація української освіти на тимчасово окупованих територіях»

Наприклад, на початку травня в Бердянську окупанти викрали Ольгу Ніколаєву, яка викладала українську мову та літературу в школі №3.

Ольга Ніколаєва
Соцмережі

Наприкінці серпня у тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині російські військові викрали директорок ліцеїв №2 та №3 Оксану Якубову та Ірину Дубас. Наразі доля цих людей невідома. 

Мост

«Таких випадків дуже багато. У практично знищеному Маріуполі, який опинився на межі гуманітарної катастрофи, окупанти погрожували вчителям, котрі відмовилися від співпраці, обмежити доступ до «гуманітарної» допомоги», – йдеться у статті.

Читайте також: Окупанти викрали зі шкіл Луганщини близько 22 тисяч підручників з історії України – «Опора» 

Але навіть такі жорстокі методи не дали окупантам бажаного результату: кількість шкіл, відкритих у новому навчальному році на окупованих територіях, невелика; кількість учнів, яка їх відвідує – теж. Наприклад, на окупованій території Запорізької області росіяни змогли запустити навчання лише у 10% шкіл, при цьому наповнюваність цих шкіл – максимум 15%.