UA / RU
Підтримати ZN.ua

На кордоні України затримали жінку, яка допомагала депортовувати українських дітей в Росію

Колишня чиновниця із Херсона пробувала виїхати в ЄС.  

Служба безпеки України затримала при спробі виїхати до Європейського Союзу колишню чиновницю із Херсона, яка під час захоплення міста російськими військами віддала окупантам автопарк автомобілів швидкої допомоги для депортації українських дітей до Росії.

Як заявили в СБУ, жінку затримали на прикордонному пункті пропуску «Краківець» на Львівщині, коли вона намагалася перетнути кордон.

До окупації Херсона вона була заступницею голови  Херсонського центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф, а після захоплення міста російською армією ввійшла до керівного складу медустанови та передала російським військовим 24 автомобілі швидкої допомоги. Свідченням того є підписане нею «розпорядження» для видимості законності процедури.

Читайте також: Зеленський: Поки ми захищаємо чужих дітей, українські діти гинуть

Слідчі зазначають, що затримана також сприяла  масовій депортації українських дітей, яких автомобілями швидкої вивозили з Херсонської області в Крим, а потім до Росії. Так окупанти маскували незаконне вивезення неповнолітніх під виглядом переміщення медичного спецтранспорту.

Також командування окупаційних угруповань використовувало швидкі для евакуації поранених російських військових з передової до військових шпиталів Росії.

Напередодні звільнення Херсона російські війська переправили викрадені «Швидкі» на лівий берег Дніпра, де поставили їх «на баланс» адміністрації гауляйтера Сальдо.

В СБУ зазначили, що після деокупації Херсона жінка залишилась у місті та заявляла, що вона «поза політикою». Наприкінці літа 2023 року вона виїхала до Львова, де оформила собі статус внутрішньо переміщена особа та отримувала соцвиплати.

Читайте також: Депутат Госдуми РФ та його дружина викрали та всиновили дівчинку із Херсона – розслідування

На разі жінці повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору) та обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Також проведено обшуки за адресами проживання у Львові та Херсоні  та вилучено флеш-носії та документи із доказами злочинної діяльності.

В разі доведення вини жінці загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше у Росії офіційно заявили, що за час повномасштабного вторгнення в Україну викрали 700 тисяч українських дітей. Відповідні дані містяться у звіті про роботу за 2022 рік російською уповноваженою з прав дитини Марією Львовою-Бєловою.