UA / RU
Підтримати ZN.ua

На кордоні України та Білорусі розпочалася операція "Полісся": прикордонники розповіли деталі

Взаємодія зі Збройними Силами передбачена в разі загострення ситуації. 

© ДПСУ
© ДПСУ
© ДПСУ

На кордоні України та Білорусі розпочалася спеціальна прикордонна операція "Полісся", участь в якій беруть ДПСУ, Нацполіція, Нацгвардія, ЗСУ та інші резерви. Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби. 

Основна мета - відпрацювати заходи, з допомогою яких наша країна зможе протистояти міграційній кризі та будь-якій протиправній діяльності. Наразі існує загроза навали нелегалів на прикордонні українські області, тому правоохоронні сили нарощують систему охорони кордону в цих ділянках. 

"Від моменту, коли почалося посилення кордону, почали прибувати резерви, відпрацьовувалися плани взаємодії, координація дій під час виникнення різних ситуацій (координація додатково залучених резервів у числі 8,5 тисяч, про які зазначав очільник МВС –ред.)", - розповів речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі УП

Операція розпочалася учора ввечері. Там створено міжвідомчі координаційні штаби на центральному та обласних рівнях, а на тактичному (районному) рівні утворено координаційні групи управління. Все це для того, щоб керувати операцією та оперативно обмінюватися інформацією. 

У ДПСУ розповіли, що контролюватимуть кордон переважно прикордонні наряди з одночасним нарощуванням сил та засобів на можливих напрямках спроб прориву груп незаконних мігрантів. В операції також застосовуються авіація, безпілотні авіаційні комплекси, а також технічні засоби спостереження. 

Окрім цього, передбачене суттєве посилення прикордонного режиму вздовж українсько-білоруської ділянки державного кордону. У межах контрольованих прикордонних районів відбуватимуться виставлення контрольних постів на автомобільних дорогах та патрулювання основних шляхів, що прямують до державного кордону. 

Читайте також: ЄС запропонував занести до чорного списку транспортних операторів, які сприяють незаконному ввезенню мігрантів

Зазначимо, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не виключає, що Білорусь може використати міграційну кризу проти України, а в МВС заявили, що  готуються запровадити надзвичайний стан у прикордонних з Білоруссю областях у разі напливу нелегальних мігрантів.

Докладніше про те, як режим Лукашенка використовує міграційну кризу, читайте у статті Олександра Шевченка "Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість" у ZN.UA.