UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Херсонщині окупанти грабують гуманітарні вантажі з ліками та розпродують їх втридорога – Денісова

В окупованих районах Херсонської області загострюється гуманітарна криза: немає ліків від серцево-судинних захворювань та жарознижуючих засобів.

На тимчасово окупованих територіях Херсонської області загострюється гуманітарна криза через тотальну нестачу ліків. Про це у своєму Telegram-каналі повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

“У тимчасово окупованій Херсонській області поглиблюється гуманітарна криза через відсутність ліків. Внаслідок неможливості здійснення поставок у регіоні припинили роботу майже всі аптеки. Невелика кількість фармацевтичних закладів, які ще продовжують працювати, підвищили ціни на медичні препарати у 3-5 разів”, – повідомила Людмила Денісова. 

Через це в області утворився дефіцит препаратів від серцево-судинних захворювань та жарознижуючих засобів.

Водночас російські загарбники нелегально завозять ліки на територію Херсонської області з тимчасово окупованого Криму та продають на стихійних місцевих ринках. Усі ці препарати не сертифіковані та можуть становити небезпеку для життя і здоров’я людей.

Українські волонтерські місії намагаються потрапити на окуповані території, проте загарбники не пропускають їх. До того ж вони грабують ці гуманітарні вантажі, а потім продають награбоване жителям тимчасово окупованих територій. 

“РФ порушує права жителів України на медичну допомогу, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями. Такі дії суперечать нормам статті 51 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року. Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти порушень прав людини РФ в Україні”, – наголосила українська омбудсменка.

Читайте також: Росія викрадає українських дітей, щоб позбавити народ молодих поколінь — Україна в ООН

Нагадаємо, за словами начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, Путін буде намагатися впливати та керувати населенням Херсонщини через створення штучної гуманітарної кризи.