UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Херсонщині окупаційне «міністерство» курує захоплення будинків українців – ЦЖР

А керують цим окупаційним утворенням та російським рейдерством громадянки РФ.

Центр Щасливцевого

Центр Щасливцевого

У Херсонській області російські окупанти забирають нерухомість у власників, навіть якщо вони надають повний пакет документів, що підтверджують право власності. Зокрема, активно відбирають майно у жителів курортних сіл, йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань.  

Жителі села Щасливцеве Генічеської ОТГ отримали повідомлення від окупаційної адміністрації із вимогою надати правоустановчі документи на нерухомість і паспорт громадянина РФ ще в травні 2024 року. В разі неявки чи відсутності якихось документів їм погрожували визнати будинок «безхазяйним» і «конфіскувати».

Однак попри надані документи 25  червня до власників одного із будинків у Щасливцевому прийшли невідомі люди, які вибили двері та виламали замки. А наступного дня ці ж люди повернулись із  співробітницями російського «суду» та пред’явили «документи» про передачу їхнього майна в користування «суду».

Власники намагались з’ясувати питання в окупаційному «міністерстві», зокрема у першої заступниці Саваровской Діани Юрьєвной. Та пояснила, що всі рішення приймає безпосередньо «міністр» Єлєна Пєкова, але пообіцяли відкликати рішення суду.

Однак згодом їм повідомили, що деякі надані власниками документи про право власності «не містять жодних печаток, тому визнавати їх не будуть». Аргументи, що на офіційних витягах із українського державного реєстру речових прав на нерухоме майно печаток не ставлять уже щонайменше вісім років, а на оригіналах  будівельного паспорту, техпаспорту та інших наданих документів вони є, виявилося недостатньо.  І це не єдиний випадок в громадах курортних сіл Херсонщини.

Читайте також: Окупаційне керівництво Запорізької АЕС зосереджене на вивезенні обладнання до РФ

Мешканець Арабатської Стрілки розповів журналістам, що окупанти обирають собі найкращі будинки, вдираються до них, виганяють звідти господарів та заселяють своїх працівників.

«Абиякі будинки їх не цікавлять. Лише найкращі, просторі і сучасні. Жодні документи про право власності на майно їх не зупиняють», – зазначив він.

Свої дії окупанти «аргументують» постановою так званого «уряду» №25-пп від 22 березня 2024 року «Про затвердження порядку і використання житлових приміщень, що мають ознаки безхазяйного майна, на території Херсонської області». В ній прописаний механізм незаконного привласнення майна російською окупаційною адміністрацією.

Читайте також: ЦНС: Росіяни хочуть паспортизувати усіх мешканців окупованих територій до 2026 року

Керують процесом масового пограбування українців «міністр майнових та земельних відносин» Єлєна Пєкова та її заступниця Діана Саваровская. Обидві приїхали на окуповану Херсонщину з Росії.  

Громадянка РФ Пєкова Єлєна Юрьєвна родом із Новосибірської області. З 2021 року вела юридичну практику в Севастополі, а згодом зареєструвала там бізнес із торгівлі, в тому числі тютюном.  Влітку 2023 року її призначили  «міністром» промисловості й торгівлі на ТОТ Херсонської області.

Жінка отримала посаду завдяки протекції  Бориса Борисовича Файнгольда, племінника скандально відомого кримського  мільйонера Йосипа Файнгольда, а раніше співробітника української прокуратури.

За даними розслідувачів, зараз Борис Файнгольд є впливовим радником гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо та отримує особистий зиск від захоплення майна та бізнесу як українців, так і держави у Херсонській області.

Діана Юрьєвна Саваровская, заступниця Пєкової, приїхала в Україну зі столиці Ханти-Мансійського автономного округу Югри, де тривалий час займалась бізнесом, а з 2012 року працювала заступником директора департаменту житлової політики.  На останній посаді вона курувала програми з будівництва житла, що супроводжувалось скандалами і масовими позовами мешканців Югри, через масові виключення людей із пільгових іпотечних програм.

Як писав Володимир Романчук «Це важливо знати. Які документи, видані в окупації, визнає Україна?», держава Україна  визнає права на нерухомість і операції з нерухомістю, здійснені до окупації території виключно з дотриманням чинного законодавства. Тому будь-які договори, що їх, наприклад, могли б надати окупанти на підтвердження купівлі/продажу майна, що перебуває у власності внутрішньо переміщених осіб, будуть лише папірцями.