UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Харківщині затримали священника УПЦ, який за вказівкою росіян готував удар по ешелонах ЗСУ

До виконання ворожих завдань він залучив працівника Укрзалізниці.

Служба безпеки України заявила про викриття агентурної мережі Головного управління Генштабу ЗС Росії, яка коригувала ворожі удари по українській території. Зокрема, затримано двох російських агентів, а головним фігурантом справи є настоятель одного із Харківських храмів УПЦ (МП), повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що священник є громадянином РФ та був завербований ще до початку повномасштабної війни. Після 24 лютого 2022 року на нього вийшов кадровий співробітник російської розвідки. Він дав настоятелю церкви завдання, аби той відстежував маршрути та графіки руху ешелонів ЗСУ у регіоні. 

Читайте також: У Черкаській області затримали агента РФ, який хотів підпалити енергетичні обʼєкти

Для виконання ворожого завдання агент залучив свого знайомого, який працював на місцевій філії Укрзалізниці. Він надав йому доступ до службових документів з інформацією про рух ешелонів українських захисників. Після цього кадри з необхідними даними священник пересилав росіянам через месенджери. У разі "розгорнутого звіту" ворог планував завдати удар по позиціях ЗСУ. 

СБУ зазначає, що ворожих агентів вдалось вчасно затримати у їхніх помешканнях. Під час обшуків у них вилучили мобільні телефони із доказами злочину. Їм оголосили про підозру за статтею про несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ (ч. 3 ст. 114-2 КК України). 

Наразі зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Раніше СБУ повідомила про затримання подружжя, яке працювало на російське ФСБ та готувало удари по Харківській та Сумській областях. Основними цілями для ударів були штаби, укріпрайони підрозділів ЗСУ та Держприкордонслужби, а також логістичні бази та склади з озброєнням.