UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Харківщині росіяни намагаються відбити деокуповані населені пункти - Інститут вивчення війни

Карта бойових дій в Харківській області станом на 20 травня 2022 року.

Російські війська намагаються зупинити контрнаступ Збройних сил України на півночі Харківської області. Імовірно окупантам вдалося відбити Тернову та Рубіжне, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Воєнні дії окупантів на півночі Харківщини спрямовані перш за все на захист наземних шляхів сполучення РФ з військами зосередженими на Ізюмському напрямку. Також зусилля російської армії сконцентровані на повернені деокупованих населених пунктів. Наразі активні бойові дії відбуваються у Веселому, Циркунах, Золочові та Терновій. Імовірно, окупантам все ж таки вдалося повернутися під свій контроль населені пункти Тернова та Рубіжне, проте ця інформація досі не має офіційного підтвердження. 

Інститут вивчення війни пише, що російські атаки заважають українському контрнаступу. Не виключено, що таким чином, вони намагаються забезпечити безпечний відхід російських військ та їх передислокацію на інші стратегічні напрямки. Проте більш імовірно, це свідчить про намір посилити оборонні позиції на півночі Харківської області.

Упродовж декількох останніх днів, російські сили посилили обстріли Харкова та його околиць.

Більш того, декілька підрозділів армії РФ вже неодноразово намагалися форсувати річку Сіверський Донець, для посилення наступу на Слов'янському напрямку.