UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Дніпропетровщині розкрили схему підробки COVID-сертифікатів

Організаторам може загрожувати кримінальна відповідальність.

У Дніпропетровській області кіберполіції спільно з Міністерством трансформації розкрили схему підробки COVID-сертифікатів, повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я в середу, 22 вересня.

Відзначається, що схему організувала медпрацівниця зі знайомим, за свої послуги подільники брали 6 тисяч грн. Свої послуги вони рекламували в популярних месенджерах, пропонуючи отримати міжнародний COVID-сертифікат із занесенням в базу даних Електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ).

В даний час правоохоронці встановлюють осіб, які скористалися послугами шахраїв.

За місцем роботи та проживання правопорушників працівники поліції провели обшуки. Вилучені мобільні телефони, банківські картки, зразки сертифікатів про вакцинацію і «чорнові» записи. Відкрито кримінальне провадження.

У Запоріжжі співробітники кіберполіції розкрили протиправну діяльність 25-річної жінки, яка підробляла для туристів негативні ПЛР-тести.

Встановлено, що фігурантка виготовила понад 60 довідок з негативним результатом ПЛР-тесту на коронавірус. Вартість однієї довідки становила 300-400 гривень (в залежності від терміну її виготовлення).

Підроблена медична документація видавалася тільки в електронній формі від імені місцевої приватної лабораторії, що здійснює дослідження зразків на COVID-19, без внесення в будь-яких баз даних лабораторії.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років. Вирішується питання про оголошення підозри.

Читайте також: Три роки ув’язнення за підробку COVID-сертифікатів: уряд підтримав відповідний законопроєкт

Відзначимо, на засіданні 22 вересня Кабмін підтримав законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України, який передбачає кримінальну відповідальність за підробку документів вакцинацію від COVID-19.

Раніше повідомлялося про те, що в Україні за підробку COVID-сертифікатів відкрито понад 30 кримінальних проваджень.