UA / RU
Підтримати ZN.ua

На дні Каховського водосховища відновлюється природна рослинність — науковці

Уся його територія заростає, хоча й з різною інтенсивністю на різних ділянках, розповіли фахівці. 

Українська природоохоронна група повідомляє, що на дні Каховського водосховища не буде пустелі чи нашестя шкідливих рослин - там вже відновлюється природна рослинність, на що вказують результати останнього моніторингу. Науковці розповіли, що 10 червня заклали на дні сховища ділянки для дослідження, де вони відібрали ґрунти та зафіксували рослини у стадії паростків.

З повторною експедицією експерти повернулися через 3,5 місяці. Вченими було зафіксовано понад 65 видів рослинності, природної для цього регіону, в тому числі й молодий заплавний вербовий ліс у стадії формування.

"Засолених ділянок немає. Уся ця територія заростає, - розповідають вчені. - Але, звісно, що щільність заростання різна: на мулах ─ велика, а там, де черепашкові ліси, заростання іде повільніше". 

Наразі науковці ще вивчають питання відновлення рослинності на території водосховища. Втім, вже зараз вони готові стверджувати, що там не буде ні опустелювання, ні великого наступу агресивних рослин.

Читайте також: Уряд пропонує на рівні закону заборонити будь-яке використанні земель Каховського водосховища на 15 років

Нагадаємо, за офіційними даними, внаслідок теракту на Каховській ГЕС загинули 32 людини, ще 28 постраждали. Втім, представник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міноборони майор Владислав Дудар попереджає, що кількість жертв може бути більшою. Та наразі Україна не може дізнатися справжнє число, адже не має даних з окупованих територій. 

Україна має відновлювати зруйновану гідроелектростанцію? Екологи та історики – проти, енергетики та аграрії – за, громадськість традиційно розділилася. Чи існує компроміс у цьому питанні, розмірковує експерт із сталого розвитку Іван Гайдуцький у статті "Чи потрібне відновлення Каховської ГЕС?".