UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Буковині 17-річний підліток продавав персональні дані громадян різних країн світу – поліція

Підлітку вже повідомили про підозру.

На Буковині правоохоронці припинили протиправну діяльність 17-річного хлопця, який продавав персональні дані громадян різних країн світу, повідомила пресслужба Нацполіції Чернівецької області.  Підлітку загрожує до п'яти років позбавлення волі.

“Слідчі Шевченківського відділення поліції спільно з працівниками відділу протидії кіберзлочинам в Чернівецькій області ДКП НПУ та Чернівецькою місцевою прокуратурою викрили злочинні дії 17-річного чернівчанина”, - йдеться у повідомленні. 

Правоохоронці встановили, що підліток не санкціоновано втручався в автоматизовані системи міжнародних компаній, які займаються електронною комерцією. За допомогою шкідливого програмного забезпечення, хлопець заволодів конфіденційною інформацією інтернет-користувачів, яку потім продавав на хакерському форумі та через один із месенджерів. 

“Співробітники поліції здійснили вдома у неповнолітнього санкціонований обшук і вилучили комп’ютерну техніку, смартфони та накопичувачі інформації. Результати судової комп’ютерно-технічної експертизи підтвердили факти несанкціонованого втручання в автоматизовані системи та виявили більше 300 тисяч текстових файлів, які містять персональні дані декількох мільйонів інтернет-користувачів з усього світу”, - додали в поліції. 

Затриманому повідомили про підозру за частинами 1 та 2 статті 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі. 

Обвинувальний акт вже скерували Шевченківського районного суду міста Чернівці. 

Читайте також: У ДБР закидають правоохоронцям причетність до зливу персональних даних українців у Telegram

Раніше повідомили про те, що прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця Збройних сил України, якого підозрюють у незаконному зберіганні конфіденційної інформації та несанкціонованому втручанні в роботу телекомунікаційних систем. У Державному бюро розслідувань вважають, що  військовослужбовець здійснював це неодноразово.