UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні з'явиться звання почесного амбасадора

Титулом почесного амбасадоравідзначатимуть людей за популярізацію України

Міністерство закордонних справ запроваджує титул почесного амбасадора України, яким відзначатимуть людей, чиї зусилля допомагають популяризувати країну та все українське у світі. Глава МЗС Дмитро Кулеба підкреслив, що це вперше з моменту незалежності України, пишет "Интерфакс-Україна".

“Вперше з моменту здобуття незалежності України та створення дипломатії сучасної незалежної Української держави МЗС запроваджує титул почесного амбасадора України. Цей титул надаватиметься адвокатам і промоутерам України у світі. Тобто, ми нагороджуватимемо, і цим відзначатимемо і мотивуватимемо, людей, які найактивнішим чином просувають та захищають інтереси України у світі, не належачи при цьому до системи державних органів України або інших країн”, – сказав він.

За словами Кулеби, у такий спосіб відзначатимуть справді особливих людей, “тих, чиє гаряче серце та наполегливі зусилля допомагають популяризувати Україну і все українське”.

“По суті, почесний амбасадор України – це буде найвища відзнака у сфері публічної дипломатії України. Я переконаний, що кожен, хто її отримає, пишатиметься тим, що він має таку відзнаку від України”, – зауважив міністр.

Кулеба підкреслив, що відзнака надаватиметься фізичним та юридичним особам, українським та іноземним громадянам, які сприяють просуванню України у світі та зміцненню її позитивного іміджу. Крім того, номінувати кандидатів на отримання цього титулу зможуть також організації українців за кордоном та будь-яка неурядова громадська організація, яка має експертизу у сфері міжнародних відносин.

Читайте також: МЗС презентувало пріоритети дипломатії на чотири роки

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ вперше затвердило стратегію публічної дипломатії, яку глава відомства Дмитро Кулеба назвав "згустком енергії публічної дипломатії". Вона розрахована на п'ять років, про що міністр розповів під час останнього брифінгу. 

На початку березня команда Міністерства закордонних справ України та Українського інституту представила представництвам дипмісій і міжнародних організацій і фондів пріоритети публічної дипломатії на 2021-2025 роки.