UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС відреагувало на недопуск українських лікарів до Гриба

Київ закликав міжнародне співтовариство засудити жорстоке поводження російської сторони з викраденим ФСБ українцем.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з недопуском українських лікарів до українця Павла Грибу, якого раніше на території Білорусі викрали російські спецслужби, а зараз утримують в СІЗО російського міста Краснодар, йдеться в заяві на офіційному сайті українського зовнішньополітичного відомства.

"Росія проігнорувала всі звернення української сторони до представництва МЗС РФ р. Краснодар, Уповноваженому з прав людини по Краснодарському краю, Управління ФСБ РФ по Краснодарському краю про допуск фахівців Міністерства охорони здоров'я України до незаконно утримується громадянину України Павлу Грибу", - йдеться в повідомленні МЗС.

У Києві розцінюють такі дії Росії як свідоме нанесення шкоди здоров'ю Гриба.

У МЗС зазначають, що Україна високо оцінює підтримку Європейського суду з прав людини і закликає міжнародне співтовариство, правозахисні організації засудити жорстоке поводження російської сторони з Грибом і посилити тиск на РФ для його звільнення.

Нагадаємо, що 24 серпня на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав у Гомель для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в соцмережах. Про зникнення сина заявив відставний офіцер Державної прикордонної служби України, військовий капелан Ігор Гриб.

7 вересня стало відомо про те, що зниклий у Білорусі українець Павло Гриб знаходиться в СІЗО російського міста Краснодар за звинуваченням у тероризмі. Суд заарештував його до 17 жовтня.

При цьому, незважаючи на численні звернення Києва, російська влада не пускає українських лікарів до Гриба. Зниклий хлопець має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.