UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України висловлює категоричний протест проти дій РФ щодо проведення "виборів" в ОРДЛО

Результати цих псевдовиборів є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні міжнародним співтовариством.

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв'язку з незаконними і нелегітимними діями Росії по проведенню сьогодні псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях України.

"Спроба Росії виправдати, організувати і згодом легітимізувати процес фейкового "голосування" в окупованому Донбасі є кричущим порушенням норм і принципів міжнародного права, українського законодавства, а також суверенітету і територіальної цілісності України. Одночасно, Росія, як сторона збройного конфлікту на Донбасі і підписант Мінських домовленостей, вкотре фундаментально порушила свої зобов'язання по ним", - йдеться в заяві.

Підкреслюється, що результати цих псевдовиборів є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні міжнародним співтовариством. Легітимні вибори на Донбасі можуть бути проведені тільки в повній відповідності з українським законодавством і стандартами ОБСЄ із забезпеченням спостереження Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

"Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за підтвердження їх постійної підтримки суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів, - заявили в МЗС. - Вважаємо обурливим, що Росія проігнорувала чітку позицію міжнародного співтовариства, яке засудило організацію фейкових "виборів" і закликало до їх скасування. Росія несе повну відповідальність за ці незаконні дії і руйнівні наслідки для мирного процесу".

Україна закликає міжнародне співтовариство до посилення політичного та економічного тиску на Кремль, а також введення нових санкцій проти держави-окупанта і осіб, які брали безпосередню участь в організації цих бутафорських "виборів".

Нагадаємо, "вибори" нового ватажка "ДНР" було призначено на 11 листопада після вбивства наприкінці серпня ватажка бандформування Олександра Захарченка. Тимчасово виконуючим обов'язки став голова "народного совета ДНР" Денис Пушилін. У цей самий день "народный совет ЛНР" призначив вибори "депутатів парламенту" і ватажка псевдореспубліки на 11 листопада.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль, а жителів тимчасово окупованих територій сходу України – не брати участь у незаконних "виборах". СБУ зареєструвала кримінальне провадження за статтею 110 Кримінального кодексу - посягання на територіальну цілісність України.

Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що місцеві вибори можуть відбутися лише після деокупації регіону. І повідомив про те, що "вибори" в ОРДЛО стануть предметом позачергового обговорення на засіданні Постійної Ради ОБСЄ та Ради міністрів ЄС із закордонних справ. З цією метою українською стороною розпочато консультації у Раді безпеки ООН в Нью-Йорку.

У Європейському Союзі та США нагадали про те, що проведення "виборів" на окупованій території грубо суперечить зобов'язанням Росії у межах Мінських домовленостей і Конституції України, в якій не передбачені такі формування, як "Л-ДНР". ЄС і низка держав вже заявили про те, що не визнають їхні результати, визнати їх готова лише Росія, яка й організовує "вибори".