UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України направило Росії ноту з вимогою надати інформацію про затримання "українського диверсанта" Лімешка

Усі факти протиправної діяльності Росії в Криму та Донбасі фіксуються та долучаються до матеріалів для передачі у Міжнародний суд ООН.

Міністерство закордонних справ України направило Міністерству закордонних справ Росії ноту з вимогою надати всю інформацію, що стосується затримання в анексованому Криму українця Геннадія Лимешка, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на прес-секретаря МЗС України Мар'яну Бецу.

За словами спікера, український МЗС регулярно виступає з протестом проти дій російських окупантів у Криму і на сході України. Однак можливості українських дипломатів обмежені у зв'язку з відсутністю українських консульських установ на окупованому півострові.

"Важелів впливу в Україні не так багато, працюємо лише через правозахисників і волонтерів", – підкреслила Беца.

Усі факти репресій РФ проти населення в Криму фіксуються і долучаються до доказової бази для подальшого розгляду злочинів Росії у Міжнародному суді ООН.

Раніше у ФСБ Росії заявили про затримання в Криму "агента Служби безпеки України", який нібито планував диверсії на об'єктах інфраструктури півострова.

"Український диверсант" – громадянин України Лімешко Геннадій Геннадійович, уродженець Харківської області, раніше нібито проходив службу в ATO на посаді старшого розвідника глибинної розвідки в одній з військових частин Збройних сил України.

У Генеральному штабі Збройних сил України підтвердили інформацію про службу Лімешка в українській армії. З листопада 2016 по травень 2017 він проходив військову службу за контрактом в одному з підрозділів Сухопутних військ ЗСУ та був звільнений у зв'язку із систематичним порушенням дисципліни.

За версією російських силовиків, 9 серпня 2017 року він прибув у Крим, де, згідно із завданням СБУ, повинен був здійснити низку диверсій: пошкодити ЛЕП Судак – Новий Світ; підпалити лісові масиви в районі Судак - Рибаче – Алушта; створити умови для обвалу гірських порід на автотрасі Судак - Новий Світ; підпалити один з об'єктів комунального господарства в районі селища Рибаче.

Підконтрольний РФ Київський районний "суд" Сімферополя обрав затриманому в Криму українцю Геннадію Лімешку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці.