UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС спростувало свою ж інформацію про "захоплення" українського літака у Кабулі

Нашій стороні вдалося вивезти з країни 256 людей. 

У ЗМІ з'явилася інформація від заступника глави МЗС Євгена Єніна про те, що у Кабулі захопили український літак, який прибув для евакуації людей. Проте вже через деякий час речник відомства Олег Ніколенко спростував це виданню "Інтерфакс Україна". 

"Захоплених українських літаків в Кабулі або де-небудь немає. Інформація про "захоплений літак ", яку тиражують деякі ЗМІ, не відповідає дійсності", - заявив Ніколенко. 

За його словами, в Україну повернулися усі літаки, які перед цим відправляли в Афганістан для евакуації людей. Нашій стороні вдалося вивезти з країни 256 людей. 

"Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін в цілому пояснював безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб витягнути українців. Повинні розуміти, що ситуація в аеропорті наближена до хаосу, багато людей намагаються зачепитися хоча б за якусь можливість покинути країну. Потрібно було забезпечити, щоб необхідні люди сіли на необхідний літак в безпечних умовах, і далі безпечно повернулися додому ", - розповів Ніколенко.

МЗС контактує з громадянами України, які залишилися в Афганістані, аби евакуювати їх згодом. 

Читайте також: Європа очікувала сильнішого опору афганської армії — Меркель

Нагадаємо, що в аеропорту Борисполя ввечері в понеділок, 23 серпня, приземлився ще один літак, який доставив в Україну евакуйованих з Афганістану людей.

15 серпня таліби увійшли до Кабула, і президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну. Перед цим протягом менш ніж двох тижнів «Талібан» узяв під контроль більшу частину провінцій Афганістану. 

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні - в статті Миколи Замікули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?», а також у матеріалі Олексія Їжака «Трагедія Афганістану: «Талібан» прийшов» для читачів ZN.UA.