UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС почув SOS українських моряків у Камеруні, але поки не може допомогти

У МЗС запевняють, що наразі спільно з усіма зацікавленими урядовими структурами України опрацьовується питання повернення моряків до України.

Міністерство закордонних справ України працює над питанням повернення моряків теплохода Sky Star до України, а також над поверненням їм зароблених на судні грошей. Про це повідомив директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс у неділю, 15 вересня.

"Міністерство закордонних справ поінформувало відповідні урядові організації: Генеральну прокуратуру, Міністерство інфраструктури. Також ми неодноразово зверталися до власників судна. Питання виплати заборгованості з заробітної платні цим морякам. Наше посольство в Анголі є в постійному контакті з цими моряками, вони забезпечені медичною допомогою, їжею і всім необхідним", - повідомив Перебийніс.

Зараз МЗС спільно з усіма зацікавленими урядовими структурами України опрацьовується питання повернення моряків до України.

Раби XXI століття

Нагадаємо, екіпаж з 16 українських моряків більше півроку знаходиться під арештом у Камеруні. Матроси стверджують, що весь цей час компанія-судновласник не тільки відмовилася вирішувати проблему, але також припинила платити їм зарплату.

За даними ZN.UA, частина команди теплохода Sky Star, що перебуває під арештом в Камеруні, була згодна евакуюватися без зарплати ще три місяці тому. Тепер згодні всі. Борг із зарплати морякам Sky Star перевалив за 340 тис. дол. (в середньому - трохи менше 2 тис. дол. на кожного члена екіпажу щомісяця).

Власником корабля було вказано офшор "Kayia Trade & Invest Limited" з Британських Віргінських островів (BVI). І, як раніше дізналося ZN.UA, у списку розсекречених офшорів, опублікованому The Guardian, ця компанія фігурує як із позначкою "ймовірно, Ахметов". Окрім того, з кораблем Sky Star пов'язані ще дві компанії: CFD Shipping LTD і "УкрАзовКрюїнг". Компанія Ріната Ахметова "Систем Кепітал Менеджмент" вже повідомила, що ще в 2008 році продала свою частку у компанії "Торговий Флот Донбасу", яку пов'язують з таємничим власником балкара.

Раніше у МЗС запевняли, що екіпаж судна залишається на судні, оскільки існує значна заборгованість з заробітної платні, досі не погашена власником. Однак, за даними ZN.UA, проблема ще і в тому, що моряків зі Sky Star міняти немає на кого. За відгуками, репутація компанії серед матросів така, що не вдається набрати новий екіпаж - немає охочих. !zn

Читайте також:

СКМ заявив, що не є власником заарештованого у Камеруні судна з українцями

Кинуті напризволяще в Камеруні українські моряки готові покинути борт судна без зарплати

Бунт на кораблі: українські моряки загрожують самовільно покинути заарештований у Камеруні теплохід Sky Star