UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може дати запит на екстрадицію з Білорусі бойовиків «Вагнера»

«Україна давно попереджала, що учасники російських окупаційних сил та незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях на Сході України, використовуються в інших точках світу і становлять загрозу».

Міністерство закордонних справ уважно слідкує за подіями в Білорусі навколо приватного війського угрупування «Вагнер». У відомстві вважають, що бойовики були відправлені для дестабілізації ситуації в країні, та вони можуть бути загрозою для всього світу. Про це йдеться у коментарі на сайті МЗС.

"Питання щодо можливої екстрадиції чи інших правових дій будуть вирішуватися відповідними правоохоронними та спеціальними органами", - йдеться у повідомленні.

У МЗС вважають, що «вагнерівців» відправили до Білорусі для «розхитування» ситуації напередодні виборів президента, які повинні відбутися 9 серпня.

Читайте також: Білорусь перекидає додаткові сили на кордон з РФ після затримання «вагнерівців»

Напередодні білоруські силовики заявили про затримання 33 бойовиків підконтрольної Кремлю неофіційною приватної військової компанії Вагнера.

Влада країни вважає, що метою бійців ПВК була дестабілізація ситуації в країні перед президентськими виборами, які відбудуться 9 серпня.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко скликав термінове засідання Ради безпеки, на якому доручив звернутися за роз'ясненнями до Росії. На кордоні Білорусі з РФ був посилений контроль.

Увечері в середу цю інформацію на терміновій нараді Ради безпеки Білорусі підтвердив глава КДБ Валерій Вакульчик.

Раніше повідомлялося, що серед затриманих під Мінськом росіян з ПВК "Вагнер" є воювали в Донбасі на стороні терористів з так званих "ЛНР" і "ДНР". Цю інформацію підтвердив російський письменник й прихильник бойовиків Захар Прилепін, який впізнав серед затриманих людей що перебували в його батальйоні.

Нагадаємо, білоруське державне телебачення показало раніше сюжет про затримання групи бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнера". В ньому продемонстрували обличчя та документи затриманих найманців, а також коментар бійця спецпідрозділу "Альфа" Комітету державної безпеки РБ.

Опубліковано також відео з камер відеоспостереження в готелі IBB, куди заселилися 29 липня російські найманці. Білоруські спецслужби надали телеканалу скріншоти їх листування у месенджерах: бойовики домовлялися про спільний похід на вечерю, а також час і місце вечірньої повірки.