UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВС розсекретило документи про репресії радянської влади

Мова йде про дані щодо масових депортацій із західної України після Другої світової.

Міністерство внутрішніх справ України скасувало гриф «Для службового користування» для справ галузевого державного архіву МВС, які стосуються масових депортацій населення з території західної України в 1940-х та 1950-х роках.

За даними міністерства, розпорядників архівної інформації зобов’язали надавати та оприлюднювати архівну інформацію щодо репресивних органів та заборонили відносити таку архівну інформацію до категорії службової.

Зокрема у фондах Галузевого державного архіву зберігаються документи, які стосуються масових депортацій населення з території західної України в 1940-х та 1950-х роках, ешелонні списки громадян Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської області.

Комісія з питань роботи зі службовою інформацією також рекомендувала архіву МВС переглянути архівні справи для оприлюднення подібної інформації.

Читайте також: Дуда порівняв депортацію поляків 80-річної давнини із нинішніми подіями в Україні

«Метою закону «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 — 1991 років» є забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів та заборона обмеження доступу до неї. Тож документи репресивних органів мають бути доступними для громадськості, в тому числі шляхом розміщення на офіційних веб сайтах», — зауважив директор департаменту документообігу та контролю МВС Іван Сопіга.