UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ проштовхує закупівлю машин швидкої допомоги під одного виробника – Сухорукова

Оскільки часу майже не лишилося, встигнути поставити 400 авто можна, лише якщо вони вже замовлені.

Міністерство охорони здоров’я  змінило умови закупівлі автомобілів екстреної допомоги, фактично забезпечивши перемогу держпідприємства «Політехмед» ще до проведення торгів, повідомляє директорка Директорату медичних послуг Оксана Сухорукова.

«Раніше Степанов (очільник МОЗ Максим Степанов – ред.) казав, що цього року екстренка в пріоритеті. Можливо. Питання, що він вкладає в це поняття. Цікаво прослідкувати логічну цепочку в його пріоритетах», - пише вона у Facebook.

У Державний бюджет на 2020 рік була включена субвенція на закупівлю авто для швидких на суму 922 млн гривень за умови співфінансування – 75% – державний бюджет, 25% – місцевий, що збільшувало витрати на закупівлю до 1 230 млн гривень. Субвенція перераховується на місця і вже місцева влада здійснює закупівлі.

При секвестрі бюджету в квітні субвенція стала бюджетною програмою, що виключала співфінансування з місцевих бюджетів на суму 308 млн гривень. Водночас здійснювати закупівлі мало безпосередньо МОЗ.

8 квітня у Постанову № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні» внесли зміни, що дозволили купувати за спрощеною процедурою ще й спеціалізовані санітарні автомобілі екстреної (швидкої) медичної допомоги.

3 червня міністр отримав проєкт Постанови про порядок використання коштів на закупівлю авто по екстренці. Згідно з документом, взяти участь у закупівлях могла будь-яка компанія, що може забезпечити якість, відповідно до європейських стандартів.

За даними Dozorro, поставкою швидших в Україні займаються дві фірми –  ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС» і ТОВ «АВТОСПЕЦПРОМ». Однак незабаром МОЗ отримало листа від ДП «Політехмед», в якому компанія нарікала на те, що умови закупівель прописані під одного виробника.

«В листі вони стверджують, що умови закупівель прописані під одного виробника і пропонують зміни до Постанови … під одного виробника. Не важко здогадатися, на чию користь», - пише Сухорукова.

Спроби «провести» необхідне рішення через міністерство результату не дали, наголошує директорка. Після чого документ передали «більш поступливим держслужбовцям».

«Наради, зустрічі, службові, прохання провести службове розслідування - в цілому не міняють ситуацію. Солодка – Держсекретар МОЗ, Шаталова - заступник з фінансової частини, Ірина Садов'як - перший заступник міністра: внесіть зміни до Постанови. Після відмови розробниками Постанови вносити запропоновані зміни, текст Постанови був тихенько переданий іншим, більш зговорчивим держслужбовцям», - зазначає вона.

За цей час з документу: зникли лоти в розмірі не більше 50 авто, прибрано терміни сертифікації машин, які не сертифіковані в Україні, прибрано всі технічні вимоги до автомобілів, змінена істотна умова в закупівлях – замість Prozorro їх закуповуватимуть за ковідною процедурою.

Як це впливає на закупівлі? Оскільки часу майже не лишилося, встигнути поставити таку кількість авто можна лише якщо вони вже замовлені. Тобто, поставити машини може той, хто вже підготувалася до перемоги.

«Тут одне маленьке уточнення: у нас є інформація, що дві пов’язані між собою структури, замовили авто у виробника по 200 шт. Ну, ви зрозуміли – 400 авто – це приблизно запланована кількість закупівель», - зазначає Сухоркова.

Зникнення термінів сертифікації закриває доступ до закупівель тим, кого немає на українському ринку зараз, тож залишаються тільки ті, хто є. Водночас затверджувати технічні вимоги до автівок буде МОЗ, а «експертом» в галузі машин екстреної медичної допомоги є саме ДП «Політехмед».

«Вуаля, саме смачне - змінена істотна умова в закупівлях - замість Прозоро - ковідна процедура. Це та сама процедура, по які закуповувалися костюми. Я можу вже зараз назвати переможця міліардної закупівлі чи ще рано?», - додає директорка Директорату мед послуг МОЗ.

На засідання уряду 12 серпня Постанову прийняли з дводенним доопрацюванням з Мінфіном, який пропонує закупівлі проводити по ЗУ «Про публічні закупівлі».  На думку Оксани Сухорукової, таким чином Кабінет міністрів формалізував угоду, яка вже відбулася.

«Лайфак для Степанова: якщо потягнути ще тиждень, то залишається два варіанти: або ковідна процедура, або повернути кошти в бюджет», - додає вона.

Читайте також: Медикам лікарні швидкої допомоги урізали зарплати на 50%

Говорячи про закупівлю автомобілів для екстренки, Оксана Сухорукова наголошувала на тому, що Міністерство хоче контролювати всі кошти, які стосуються системи охорони здоров'я, підгрібаючи під себе всі закупівлі.

«А як вони проводяться, ми бачимо на прикладі костюмів, які волонтери купують за 215 гривень, а МОЗ - за 488, провівши торги в один день», -  розповіла вона ZN.UA.

Докладніше про те, що відбувається з медреформою та Міністерством охорони здоров'я, читайте в інтерв'ю Оксани Сухорукової «Медреформа. Розтяжка президента», з якою поспілкувалася Алла Котляр.