UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ планує виділити 112 мільйонів гривень на фінансування трансплантації – Степанов

В Україні вже в дев'ятнадцяти лікарнях  можуть проводити операції з трансплантації органів.

На фінансування трансплантації в Україні виділять 112 млн гривень. Цих грошей має вистачити до кінця року,  заявив під час брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов у понеділок, 20 липня.

Він зазначив, українські лікарні необхідно забезпечити відповідним обладнанням - газоаналізаторами і лабораторій типування клітин. Крім того, буде стояти питання підготовки хірургів, які будуть робити трансплантацію.

"У нас є чіткий план, ми розуміємо, куди ми рухаємося, і розуміємо терміни, які ми можемо зробити всі ці перетворення в наших лікарнях, щоб всі люди, які потребують трансплантації, отримували медичну допомогу саме в нашій країні», –  сказав Степанов.

За його словами, на сьогоднішній день в Україні існує 19 лікарень, в яких можуть проводити операції з трансплантації органів, та 6 лікарень, де роблять операції з трансплантації кісткового мозку.

Дивіться відео на сьомій хвилині.

Читайте також: Затриманий на хабарі у $ 22 тисячі трансплантолог інституту ім. Шалімова відбувся штрафом

Як повідомлялося, більше п'яти тисяч українців очікують трансплантацію органів в Україні і за кордоном. У червні МОЗ створив відокремлений підрозділ для розвитку трансплантації в країні.

Єдину інформаційну систему трансплантації в Україні у МОЗ планують запустити вже на початку 2021 року. В цій системі буде вся необхідна база про донорів і реципієнтів, тобто тих, хто потребує пересадки органів.