UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ перенесло дедлайн обов'язкової вакцинації для медиків та комунальників

Циркуляція штаму "Омікрон" може спровокувати додаткове навантаження на медичну систему. 

У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що 31 січня в Україні набуде чинності новий перелік професій, для яких вакцинація проти коронавірусу є обов'язковою. Про це повідомила пресслужба міністерства. 

Йдеться насамперед про медиків, комунальників та чиновників на місцях. Попереднім дедлайном для них було 20 січня, проте його дещо змістили.

Представники цих професій, які до 31 січня не зроблять щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Це не стосується лише людей з протипоказами. 

Глава МОЗ Віктор Ляшко нагадав, що у світі сьогодні спостерігається циркуляція нового штаму ковіду "Омікрон". Повністю вакциновані люди мають на 65% менший ризик госпіталізації при інфікуванні ним, ті, хто отримав бустерну дозу - на 81%. 

"Але кількість випадків COVID-19, викликаних новим штамом, зростає, що може створити істотне навантаження на медичну систему. Саме тому в Україні і є необхідність розширення переліку професій, для яких вакцинація від COVID-19 обов'язкова", - додав він.

Читайте також: В Україні планують дозволити вакцинацію дітей віком від 5 років

Нагадаємо, з 8 листопада в Україні набрав чинності наказ МОЗ про відсторонення від роботи невакцинованих працівників тих професій, для яких щеплення проти коронавірусу є обов'язковими. 

Докладніше про обов'язкову вакцинацію в Україні читайте в статті Алли Котляр - "Вакцинальна кампанія: як владі завоювати довіру людей".