UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ оновив протокол лікування COVID-19: виключив два препарати і додав дексаметазон

Цей гормональний препарат можна використовувати лише для лікування важких хворих у стаціонарі.

Міністерство охорони здоров'я внесло зміни до протоколу лікування COVID-19 в Україні, розповів на брифінгу 26 липня очільник МОЗ Максим Степанов. Зокрема, з протоколу повністю виключили препарати «Лопінавір» та «Ритонавір», але додали препарат «Дексаметазон».

Втім, використовувати останній можна лише у стаціонарних умовах та під наглядом лікарів, пояснив Степанов. Цей гормональний лікарський засіб призначається пацієнтам з тяжким перебігом коронавірусної хвороби і кисневою залежністю.

Використовувати «Дексаметазон» амбулаторно, у лікуванні легких та середньої тяжкості пацієнтів із COVID-19, не можна.

«Було додано препарат «Дексаметазон». Я хотів би зауважити, що це гормональний препарат, і дуже чітко розписана схема, яким чином він використовується, при яких станах. А він використовується виключно при кисневозалежних станах, тобто, коли людині дають кисень у зв’язку з розвитком дихальної недостатності», - зазначив Степанов.

Міністр додав: використання препарату без нагляду лікаря може серйозно нашкодити здоров’ю.

У новому протоколі також передбачено розширення застосування препарату «Ремдесивір» при лікуванні хворих на коронавірус та змінено застосування гідроксихлорохіну – тепер його можна застосувати за середнього ступеня тяжкості захворювання і лише для лікування дорослих.

Читайте також: ВООЗ оцінила попередні результати стероїду дексаметазону в лікуванні тяжкохворих на COVID-19

Як повідомлялося, наприкінці квітня МОЗ вніс до протоколу лікування препарат гепарин. Водночас Всесвітня організація охорони здоров'я зупинила випробування гідроксихлорохіну, а також комбінацію препаратів «Лопінавір» і «Ритонавір» як ліків для боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19.