UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ оновив алгоритм надання допомоги українцям із симптомами COVID-19

Тепер хворим не доведеться самим відвідувати лабораторію та здавати матеріал для тестування.

Міністерство охорони здоров’я оновило алгоритм лікування людей із симптомами коронавірусної хвороби. Покроковий механізм надання допомоги складається із шести етапів.

Крок 1. При появі симптомів (підвищена температура, ускладнене дихання та інш.) людина повинна зателефонувати до свого сімейного лікаря.

Якщо пацієнт не підписував декларацію або не може звернутись до свого лікаря (наприклад, перебуває в іншому місті), можна зателефонувати на обласну гарячу лінію з питань коронавірусу.

У разі, коли температура підвищується до 38 градусів і вище, і її не вдається збити жарознижувальними більш ніж на півтори години, варто викликати швидку.

Крок 2. Сімейний лікар повинен проконсультувати пацієнта телефоном та вирішити, чи потрібне стаціонарне лікування. За потреби лікар має приїхати до хворого.

Що змінилось? Ці два пункти лишились без змін. Телефонна консультація замість походу пацієнта до поліклініки дозволить убезпечити інших людей від ризику зараження коронавірусом.

Крок 3-4. Мобільна бригада візьме у пацієнта зразки та відправить їх у лабораторію, де зроблять тест на COVID-19. На практиці на його результати можна чекати близько семи днів.

Що змінилось? Раніше людина, в якої підозрюють вірус, мала сама звертатися до лабораторії для проведення тесту. Тож запроваджені зміни також повинні сприяти зниженню контактів хворого.

Крок 5. Підтверджений коронавірус у МОЗ рекомендують лікувати «в амбулаторно-поліклінічних умовах». Тобто, лікар повинен спостерігати за пацієнтом, навідувати його, перевіряти рівень кисню в крові, коригувати лікування за потреби тощо.

Крок 6. З моменту звернення до сімейного лікаря пацієнту рекомендовано самоізолюватись до встановлення діагнозу.

Що змінилось? Нічого.

Читайте також: МОЗ оновив протокол лікування COVID-19: виключив два препарати і додав дексаметазон

Нагадаємо, з 1 серпня в Україні діють додаткові карантинні обмеження по областях, залежно від того, до якої із зон відноситься та чи інша область.

Регіони з найменшою захворюваністю на COVID-19  будуть у «зеленій» зоні, а області зі значним поширенням – в «помаранчевій» і «червоній». При зниженні/зростанні захворюваності регіон потраплятиме в буферну «жовту» зону.

Показники для переходу між зонами залишаються незмінними: завантаженість ліжок, кількість тестувань, динаміка росту і коефіцієнт виявлення нових випадків. Однак обчислювати їх буде автоматизоване ПЗ, а самі норми гармонізуються з європейськими.

31 серпня, в Україні набрало сили нове карантинне зонування, цього разу  «червона» зона поширюється на 10 міст і 11 районів.

З початку літа епідеміологічна ситуація в Україні значно погіршилася, кількість нових випадків інфікування щодня зростає. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив цю тенденцію небажанням українців дотримуватися правил профілактики коронавірусу.