UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ не планує продовжувати карантин вихідного дня - Степанов

За словами міністра, помітна тенденція до зменшення динаміки зростання захворюваності, проте ефект, на який розраховували, не досягнуто.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що відомство не буде рекомендувати продовжувати терміни карантину вихідного дня в Україні, який діяв в листопаді. Про це він сказав в ефірі "Україна 24".

При цьому Степанов зазначив, що результати карантину і його ефективність можна буде оцінити на наступному тижні.

"Остаточні результати ми побачимо на наступному тижні, як спрацювали всі без винятку карантини вихідного дня протягом трьох пар вихідних, які були. Але хочу однозначно сказати, що ми пам'ятаємо, як пройшли перші вихідні, коли, м'яко кажучи, не дотримувався карантин вихідного дня. Але все-таки бачимо тенденцію до зменшення динаміки зростання... ми не досягли того ефекту, на який розраховували спочатку, українці не дотримувалися карантин в повному обсязі, як ми прописували ", - сказав він.

На питання про можливість продовження карантину вихідного дня, міністр відповів: "Не думаю, що ми будемо робити таку пропозицію".

На цьому тижні ефективність ноу-хау оцінять в МОЗ, після чого буде прийнято рішення про продовження карантину або продовження з можливим корегуванням.

Також розглядається варіант заміни «карантину вихідного дня» на жорсткий локдаун на новорічні та різдвяні свята. На користь введення локдауна вже висловилися міністри культури і МВС Олександр Ткаченко і Арсен Аваков.

На сьогоднішній нараді про терміни введення локдауна, Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пропонував ввести тритижневий карантин с 2 січня 2021 року. Це позиція президента країни, і Степанов відстоював її на нараді.

Пропозиція міністра внутрішніх справ Арсена Авакова складалася в введенні тритижневого карантину з 7 грудня 2020 року. Як повідомляють джерела ZN.UA, Аваков посилався на результати аналізу математичних моделей, згідно з якими вже зараз в день інфікуються до 30 тисяч українців. І лише низький рівень тестування не дозволяє обчислити реальну кількість хворих.

Обидва варіанти ставилися на імпровізоване голосування, але жоден з них не набрав більшості голосів. Завтра обговорення питання відновиться.

ZN.UA неодноразово писало про те, наскільки неефективно витрачаються гроші Фонду боротьби з COVID-19. Так, з 14 млрд, виділених на боротьбу з коронавірусів, МОЗ витратило лише 4,7 млрд. Цих грошей вистачило б для оснащення опорних лікарень кисневими концентраторами і підвищення охватов тестування до європейських показників.

Замість цього частина грошей витратили на ремонт доріг в рамках програми «Велике будівництво». Тепер же центральна влада знову просить мерів допомогти з фінансуванням боротьби з пандемією, хоча дві третини всіх державних антіковідних витрат профінансовані за кошти регіональних бюджетів.

МОЗ заявляє, що за допомогою карантину вихідного дня вдалося "зупинити ураганний зростання кількості інфікованих". Про те, чи так це, і яка ситуація насправді, в своїй статті "COVID-19: чи виправданий оптимізм МОЗ?" розповідає системний аналітик Євген Істребін.