Міністерство охорони здоров'я збирається відмовитися від надання квот на безакцизний продаж спиртовмісних настоянок. Проект відповідної постанови вже підготовлений, повідомила в. о. міністра Уляна Супрун. Вона нагадала, що МОЗ визначає квоти на виробництво лікарських препаратів, що містять етиловий спирт. І така продукція фармкомпаній, на відміну від алкогольних напоїв, не обкладається акцизом. Однак не секрет, що особи, які страждають від алкогольної залежності, нерідко розглядають настоянку глоду та інші спиртовмісні настоянки як доступнішу альтернативу міцних напоїв. Виробники настоянок, реагуючи на попит, просять МОЗ про збільшення квот.
"Ми отримуємо запити збільшити квоти для виробників настоянок, які позиціонують їх як лікарські препарати. Щоб припинити використання ліків як доступного "алкоголю", МОЗ припинить видавати квоти на продаж етилового спирту виробникам настоянок. Уже готовий відповідний проект постанови", - йдеться в заяві, опублікованій на офіційній сторінці Супрун у Facebook у понеділок, 5 серпня.
"Виробники спиртовмісних настоянок купуватимуть спирт і платити акциз, як це роблять, наприклад, виробники алкогольних напоїв. А ліки залишаться ліками", - пояснила керівник МОЗ.
Супрун зазначила, що дослідники активно вивчають вплив біологічно активних з'єднань, що містяться в плодах глоду, на здоров'я, зокрема на серцево-судинну систему людини. Є дані про зниження компонентами глоду тиску, покращення стану при аритмії, вплив на різні ланки обміну жирів і уповільнення розвитку атеросклерозу. Вважається, що екстракти глоду покращують травлення і утворення жовчі. Однак до точного і дозованого застосування препаратів глоду з очікуваним ефектом – далеко.
"Біологічно активні сполуки глоду виділяються значно ефективніше гарячою водою під тиском – таке собі глодове високотехнологічне еспрессо. Цей метод було розроблено для подолання законодавчих регулювань спиртових настоянок, високої ціни продукції та побічних ефектів від етанолу", - зазначила Супрун.
"Якщо у вас на присадибній ділянці росте глід, робіть з його цвіту, листя і плодів чаї, або готуйте желе або фруктовий оцет з плодів", - порадила очільниця МОЗ.
"Нарешті, глід хороший тим, що з нього виходить хороша, традиційний британський живопліт - він і цвіте, і створює кисень, і захищає від шуму, і годує міських птахів взимку. Це - найбільш ефективне застосування глоду для загального блага", - підсумувала Супрун.