UA / RU
Підтримати ZN.ua

Московський патріархат відмовив мільйонам віруючих в Україні в праві називатися православними

В Україні не менше 7 млн віруючих Київського патріархату. Московський патріархат православними їх не вважає.

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі зайвий раз продемонструє, що Київський патріархат знаходиться за межами православної церкви.

"Подивіться програму святкування - там будуть предстоятелі церков та офіційні делегації, і ніде не буде ніякого Київського патріарха, тому що на сьогоднішній день він поза списком православної церкви. І це зайвий раз буде показано на цьому торжестві", - заявив агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар предстоятеля УПЦ (МП) протоієрей Георгій (Коваленко).

"Тому від Київського патріархату ми хотіли б не коментарів, а святкового повернення в лоно православної церкви. Тоді наші обійми для них відкриті", - заявив він.

Згідно даними Центру Разумкова, в 2013 році більшість українців (70,6%) вважали себе православними, решта - або невіруючі, або дотримуються іншого віросповідання. З тих, хто вважає себе православними, відносять себе до віруючих УПЦ Московського патріархату 25,7%, до віруючих УПЦ Київського патріархату - 25,9%, а 40,8% заявили, що вони просто православні.

У відсотках від усіх опитаних віруючих УПЦ Московського патріархату вважають себе 19,6%, УПЦ Київського патріархату - 18,3%, просто православними - 28,8%.

За даними Держстату, на початку 2013 року в Україні проживало 37,4 млн чоловік старше 18 років. Таким чином, віруючих Київського патріархату в Україні мінімум 7 млн осіб. !zn

Читайте також:

УПЦ КП запросила віруючих на свій молебень - "без усяких перепусток і запрошень"

На святкування 1025-річчя хрещення Русі з держбюджету пішло майже 50 млн грн

УПЦ Московського патріархату буде пускати на Володимирську гірку за запрошеннями

Патріарх Кирило приїде до Києва на спеціальному бронепоїзді