UA / RU
Підтримати ZN.ua

Морози до -20: синоптик попередив про зниження температури цього місяця

Похолодання слід чекати вже скоро.

Цьогорічна осінь була теплою і лише у кінці листопада в Україну прийшло суттєве похолодання. За прогнозом кандидата географічних наук, метеоролога Ігоря Кібальчича, у грудні в Україну прийдуть морози.

Читайте також: Зима на порозі: якою буде погода в Україні

Він зазначив, що у зв'язку зі зміною клімату, за останні 20 років грудні в Україні суттєво потеплішали. Опади стали частіше випадати у вигляді дощів та мряки, а стійкий перехід середньодобової температури нижче 0 °С настає все пізніше, у південних областях та у Криму цей місяць за своїми характеристиками більше відповідає осінньому періоду.

Цього року, згідно з розрахунками провідних прогностичних центрів, у другій половині першої декади та протягом другої декади місяця очікується розвиток потужного Сибірського антициклону. Його центральна частина буде локалізована за Уралом, на півдні Сибіру та у північній частині Казахстану. Передбачається, що його виступи охоплюватимуть практично всю територію Північної Азії та Східної Європи. Оскільки цей синоптичний об'єкт сформується в умовах сухого і холодного континентального повітря, то у межах його впливу приземна температура повітря відчутно знизиться.

Східна Європа та переважна частина України (за винятком крайнього півдня і Закарпаття) опиниться під впливом гребеня цього антициклону зі сходу. Тому орієнтовно, після 5 – 7 грудня внаслідок вторгнення холоду з Центральної Азії, почнеться істотне зниження температури повітря до -13…-7 °С у нічний час і до -8…-2 °С вдень. У північних, північно-східних та північно-західних областях часом морози можуть зміцніти до -20...-14 °С. Ймовірно, що стійкий період холодної погоди протримається до двадцятих чисел місяця.

Лише в третій декаді вплив азіатського антициклону може послабшати і до нас надходитимуть більш теплі та вологі повітряні маси атлантичного походження на тлі відновлення західного перенесення. Як результат, температура може підвищитись аж до відлиги, в тому числі і на Новий Рік. Отже, середньомісячна температура у південних та східних областях може перевищити кліматичну норму на 1 – 2 °С; у західних, північних і центральних областях вона скоріше за все виявиться нижчою за норму на 1 – 3 °С.

Опади розподіляться протягом грудня нерівномірно. З 1 по 5 число у зв'язку з серією атмосферних фронтів та переважанням області зниженого тиску очікуються снігопади, у центральних, південних та східних областях змішані опади у вигляді снігу з переходом у дощ та мряку. У цей період найвищі температури фіксуватимуться у південних та східних областях – в окремі дні до +5…+12 °С. Західні та північні регіони будуть більше схильні до повітряних потоків з півночі і північного заходу, тому тут температурне тло збережеться переважно нижче 0 °С.

Далі, після 5 грудня, у зв'язку з перебудовою атмосферних процесів на антициклональний характер, атмосферний тиск помітно зросте, а ймовірність опадів по всій Україні знизиться.

Друга декада місяця швидше за все виявиться сухою, особливо на Лівобережжі нашої країни. Проте, млява циклонічна діяльність ще збережеться на крайньому заході країни та у Криму. В цих регіонах продовжиться випадання мокрого снігу та дощу.

У третій декаді місяця можливе поновлення опадів у зв'язку з впливом циклонічних процесів атлантичного походження. Тому загалом за місяць кількість опадів в Україні виявиться близькою до норми, місцями вищою за норму на 20 – 40 %. Розподіл снігового покриву територією матиме плямистий характер. Найбільш сприятливі умови для снігонакопичення очікуються у західних та північних областях, тоді як південні, центральні та східні регіони можуть зустріти міцні морози за повної відсутності снігу.

Раніше, Український гідрометцентр повідомив, що грудень 2023 буде теплішим, ніж зазвичай. У повідомленні синоптиків сказано, що пов'язано це з тим, що середня температура буде вищою за норму. 

Тепла минулорічна зима допомогла українцям легше витримати постійні відключення світла та тепла через постійні обстріли РФ. Нагадаємо, якою буде погода на новорічні свята.