UA / RU
Підтримати ZN.ua

Моравецький спробує переконати Німеччину щодо танків для України

Він не сподівається, що рішення буде прийнято найближчим часом. 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький планує провести переговори щодо постачання Україні танків Leopard з представниками кількох політичних груп під час свого візиту у Берлін. Про це повідомляє RMF FM. 

Коли його запитали, як він вважає, чи вдасться переконати німецького канцлера Олафа Шольца в тому, аби Україні все ж надали ці танки, Моравський сказав: "Не знаю". 

При цьому він не очікує, що це рішення буде прийнято найближчими днями. 

"Це процеси, які потребують тривалих дискусій, але тиск має бути постійним. Це рішення (про батареї Patriot – Ред.) зайняло німцям близько півтора місяця. Говорили, що Patriot їдуть тільки до Польщі, але після тиску погодилися відправити їх в Україну", - нагадав він.

Читайте також: У Німеччині заявляють, що запиту від Польщі на постачання Україні танків досі не було

Президент Польщі Анджей Дуда кілька днів тому пообіцяв нашій країні роту Leopard, яка налічує 10 одиниць. Водночас на озброєнні країни наразі перебуває 240 таких танків. ЗМІ зазначають, що Варшава готова передати Україні більшість.

Згодом речник уряду Пьотр Мюллер заявив, що після передачі Україні танків Варшава здійснюватиме тиск на інші країни Євросоюзу щодо надання більшої кількості бойових машин даного типу ЗСУ. Він додав, що Польща зробила перший крок, аби "змусити інші країни зробити те саме". 

Leopard 2 — основний бойовий танк Німеччини, який був розроблений у 1979 році. Перебуває на озброєнні Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини. Всього випущено 3200 танків цієї моделі.

Танки Leopard набагато щільніше броньовані та краще захищені від бронебійних куль, ніж бойові машини, які раніше пропонували Україні Франція, Німеччина та Сполучені Штати.