UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОН відреагувало на критику освітян та Асоціації міст щодо наказу про організацію навчального процесу в школах

Наказ офіційно ще не затвердили, і в нього внесуть зміни, кажуть у міністерстві

Міністерство освіти і науки України відреагувало на критику освітян щодо опублікованого проекту наказу №850, який регулює роботу шкільних освітніх закладів, зокрема щодо дистанційної форми навчання

“Команда МОН надсилала проєкт наказу на погодження центральним органам виконавчої влади, а також обласним департаментам освіти і науки. Ми провели низку непублічних робочих зустрічей з громадськими організаціями та ОВА. І продовжуємо працювати з регіонами, щоб адаптувати наказ до потреб областей. Уже надійшло чимало важливих пропозицій, які опрацьовуємо”, – зазначають у коментарі МОН.

Також в міністерстві наголошують, що затвердження наказу відбудеться лише після спільних обговорень напрацювань та внесення відповідних змін у текст документа.

Водночас Міністерство наголошує, що проект наказу, а також реалізація його положень спрямовано на відновлення очного навчання дітей у школах та надання доступу до очної освіти якомога більшій кількості дітей там, де це дозволяє безпекова ситуація. Однак у міністерстві не заперечують, що дистанційна освіта буде використовуватись. “Ми розуміємо, що дистанційна освіта залишиться однією з форм навчання, тому ще одна наша ціль — упровадження якісної дистанційної освіти, яка відповідає потребам кожної категорії учнів: діти на ТОТ, діти за кордоном та діти, які не мають доступу до очної освіти”, – зазначають в МОН.

Як повідомлялося раніше, Міністерство освіти і науки України наполягає на державній реєстрації наказу, яким знищується мережа освітніх закладів та суттєво скорочується кількість працівників закладів загальної середньої освіти з територій активних бойових дій та з тимчасово окупованих громад. Це відбувається всупереч зверненням Асоціації міст України та Закону України “Про асоціації органів місцевого самоврядування”, вважають в Асоціації.

На думку Асоціації міст України, наказ містить порушення вимог законів, тому до комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, а також до окремих народних депутатів України направлено відповідні листи. У них, як повідомляє асоціація, говориться про порушення відповідним наказом норм статей Конституції України, законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та про необхідність відновлення прав громадян, визначених Конституцією України.

Розроблений наказ МОН викликав реакцію окремих громад та освітян конкретних міст. Наприклад, керівники освітніх закладів Новокаховської громади опублікували звернення, яке вони надіслали очільнику уряду, профільному комітету парламенту та місцевій владі. У листі освітяни закликають відкликати цей проєкт наказу. На їхню думку, реалізація наказу може призвести до руйнації навчальних закладів регіону.