UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобільний додаток Complete Care4you: як пацієнти із ВІЛ та туберкульозом можуть полегшити собі життя

Застосунком вже користуються майже 5000 осіб.

В Україні командою проєкту Access Pro створено мобільний додаток Completе Care4You, який дозволяє отримувати дистанційно медичні дані та продовжувати лікування пацієнтам із ВІЛ та туберкульозом, навіть якщо вони змушені переїжджати через бойові дії.

“Коли я змушена була з Херосонщини переїхати на захід України, спочатку здавалось, що втратила не лише дім, а й зв’язок із реальністю… Добре, що завдяки організації “100 життя” знала, куди звернутись до лікаря. Побачила плакат, та й лікарка порекомендувала встановити цей мобільний додаток Complete  Care4You. Він мені допомагає стежити за прийомом ліків, ще й всі аналізи свої можу бачити”, - поділилась Оксана, пацієнтка з діагнозом ВІЛ на антиретровірусній терапії, вимушена переселенка з 2023 року. 

До повномасштабного вторгнення Росії майже 130 тисяч людей отримували лікування АРТ в Україні. На 1 січня 2024 року на території, підконтрольній Україні, лікування отримують більш ніж 118 тисяч людей із ВІЛ. Доступ до антиретровірусної терапії (АРТ) дозволяє збільшити тривалість життя та зберегти працездатність людей з ВІЛ. 

З мобільним додатком Completе Care4You пацієнти можуть: 

Додаток безкоштовний, завантажити його можна у Google Play Market та Apple App Store. Для користування спочатку необхідно пройти верифікацію у лікаря. Додаток має кілька ступенів захисту конфіденційних даних пацієнта: 

Також людина може не переживати, якщо смартфон потрапить у чужі руки. По-перше, візуально застосунок не має прямих вказівок на тематику. По-друге, усі дані, що потрапляють  у додаток повністю знеособлені. По-третє, є можливість зробити доступ до застосунка за паролем чи біометрією, а у разі виходу із вікна додатку Completе Care4You він автоматично блокується. Також пацієнт чи пацієнтка мають можливість самостійного від’єднати номер від додатку або замінити номер для подальшого користування цифровим помічником. У додатку відсутня опція зробити скріншот. Фрази у повідомленнях-нагадуваннях про прийом ліків чи візит до лікаря можна налаштувати таким чином, щоб вони жодним чином  не вказувати на діагноз. 

Додаток можна використовувати в україномовній та англомовній версії. Відповідно, сформована у застосунку Completе Care4You англійською мовою довідка про результати аналізів та призначені ліки стане помічною для тих пацієнтів, які виїхали за кордон та шукають шляхи продовжувати лікування. Окрім того, ці довідки можна використовувати під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), де їх можна пред'являти відповідним медичним фахівцям.

На сьогодні застосунком користуються майже 5000 осіб. Після перезапуску застосунку у 2023 році додалось орієнтовно 2700 нових користувачів.