UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобільні групи не зможуть збивати реактивні російські дрони звичайними "зенітками". Тепер їм потрібні потужніші ПЗРК — експерт

Також модифікований безпілотник має інший звук — не мопеда, а літака. 

Військовий експерт в області зв'язку Сергій Флеш припустив, що в Україні вже було збито перший реактивний російський дрон-камікадзе. На своєму Tg-каналі він розповів, що БпЛА, обладнаний китайським двигуном, рухався зі швидкістю понад 500 км/год, завдяки чому йому вдалося долетіти до середини країни. 

"Не думав, що вони так швидко з'являться в нас. Нещодавно його Іран вперше показав на виставці", - зауважив Флеш, додаючи, що такі безпілотники саме завдяки реактивним двигунам можуть рухатися без перешкод по території усієї України, швидше до неї долітати, а також маневрувати.

Втім, ніякої суперзброї у цих БпЛА немає, на них прикріплений звичайний заряд та система навігації. 

Також експерт попередив, що мобільні групи вже не зможуть знешкоджувати такі БпЛА з допомогою звичайних "зеніток". Тож тепер їх треба озброїти ПЗРК типу "Оса", "Ігла" або "Стінгер".

"Українці мають знати, що, окрім звуку мопеда в небі, тепер є звук літака. Приємна новина в тому, що ми його збили", - додав Флеш.

У Повітряних силах цю інформацію досі не прокоментували. Ба більше, раніше речник ПС Юрій Ігнат взагалі заперечував, що у росіян є ці модифіковані БпЛА. 

Читайте також: Наші сили ППО збили 8 дронів та 18 ракет – Залужний

Нагадаємо, про те, що Тегеран розробив оновлений безпілотник-камікадзе Shahed з реактивним двигуном, ще у вересні повідомляли ЗМІ. Тоді цей БпЛА з'явився у трейлері документального фільму Parchamdar ("Прапороносець").