UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізованих росіян, які відмовилися воювати, утримують у підвалі на Донеччині — The Insider

Їм не дають їжі, води та засобів гігієни і регулярно погрожують розстрілом.

Після оголошення часткової мобілізації в Росії в ЗМІ та соцмережах неодноразово з’являлася інформація, що армію окупантів поповнюють за рахунок чоловіків без будь-якого бойового досвіду. Частина з них, прибувши в Україну, відмовилася воювати, за що була ув’язнена у підвалі в селищі Завітне Бажання на Донеччині. Про це пише The Insider.

Посилаючись на свідчення родичів мобілізованих росіян, журналісти стверджують, що так званих зрадників батьківщини примусово тримають у приміщеннях, де немає опалення та інших базових умов для нормального людського існування. Покараних охороняють контрактні військові армії РФ, які не дають їм їсти, пити, а також не дозволяють користуватися засобами гігієни.

За словами жінок та матерів, мобілізованих періодично змушують копати бліндажі, погрожують відправити на передову або навіть розстріляти. Наразі відомо, що у підвалі на Донеччині перебуває 21 особа.

Читайте також: Під Макіївкою знищено батальйон мобілізованих з Воронезької області

Для наочного прикладу The Insider розповідає історію жінки, 33-річний чоловік якої, не маючи жодного військового досвіду, був мобілізований і майже відразу без підготовки кинутий на передову. До цього, в часи строкової служби, він ремонтував в армії БТРи, що зафіксовано у військовому квитку. Дружина солдата повідомила, що під час підготовки на полігоні йому лише одного разу дали постріляти з автомата, який виявився несправним, і одного разу показали, як копати окопи. Після цього його відправили на фронт, а вже там наказали у складі групи мобілізованих йти на штурм позицій противника. Чоловік відмовився, заявивши, що не хоче вбивати людей. За це його ув’язнили у підвалі.

Дружини та матері мобілізованих вже написали колективну заяву до Слідчого комітету РФ про те, що їх рідних незаконно тримають у заручниках, проте досить очікувано жодної відповіді поки не отримали. 

Читайте також: РФ складно забезпечити підготовку для великої кількості мобілізованих — британська розвідка

Раніше у ГУР МОУ повідомили, що мобілізовані росіяни масово телефонують на «гарячу лінію» щодо здачі в полон.