UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізаційний вік: чи можуть його знизити

Роз'яснення дав Веніславський.

Через війну, яку почала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Голова підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів в інтерв'ю «Українському радіо», чи планують знижувати мобілізаційний вік.

Читайте також: Базова військова служба: чи можуть її запровадити для українців до 25 років

Веніславський зазначив, що є консолідована позиція усіх владних інституцій в Україні, що знижувати вік, з якого громадяни України можуть бути мобілізовані на сьогодні ніхто не збирається і це питання не стоїть на порядку денному. 

«Російська Федерація дійсно має значно більший людський потенціал. Вони мобілізують з 18 років і навіть строкових направляють на ведення бойових дій. Якщо проаналізувати кількість грошових коштів, які пропонують потенційним військовослужбовцям армії РФ, то ці цифри дуже суттєві. Вони доходять до 2 млн рублів. Вони намагаються стимулювати насамперед фінансово», – сказав він.

Веніславський додав, що війна не може бути виграна симетрично, тому покладатися слід на інноваційні засоби ведення війни, які дозволяють завдавати асиметричних відповідей.

«Тому рівнятися в людському потенціалі на Росію ми точно не можемо. В Україні громадяни, які самостійно виявили бажання вступити на військову службу можуть це також зробити з 18-річного віку. Громадяни до 25-річного віку можуть укласти контракт навіть на один рік», – резюмував він.

Нагадаємо, що 2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (законопроєкт №9281), який передбачає зменшення вікової межі для мобілізації.