UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЦПД спростували фейки про мобілізацію науковців та родичів загиблих військових

РФ систематично поширює неправдиву інформацію щодо мобілізації.

В Україні триває загальна мобілізація, яка введена через вторгнення Росії. РосЗМІ часто поширюють фейкову інформацію щодо мобілізації в Україні. У Центрі протидії дезінформації (ЦПД)  спростували фейки про осіб, які підлягають призову під час війни: науковців та родичів загиблих військових.

У соцмераежах тиражувалися фейки на кшталт "мій брат загинув і мені прийшла повістка", "у законі не прописано, хто є родичем". Фахівці ЦПД зазначили, що Верховна Рада ухвалила законопроєкти № 7481 та № 7352, якими розширила перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації та мають право на відстрочку від мобілізації. Тому інформація, що нібито родичів загиблих військових призивають є неправдивою.

Також у відомстві наголосили, що до близьких родичів, які не можуть бути мобілізованими, належать: жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, баба чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат, сестра) загинули або зникли безвісти.

Читайте також: Мобілізація в Україні: кому можуть вручити повістку повторно

Ще одна теза пропагандистів звучала так "чув, що зараз мобілізують навіть науковців". Вона також є фейковою, оскільки право на відстрочку від призову мають наукові, науково-педагогічні працівники за умови, що вони працюють у наукових установах та організаціях, установах вищої, професійної, професійної чи загальної середньої освіти.

Нагадаємо, що раніше фахівці ЦПД спростували інформацію щодо вручення повістки жінці в Україні.