UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: що загрожує за ігнорування початого проходження ВЛК

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, які введені через військову агресію Росії. Військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років підлягають призову під час мобілізації. Вони отримують повістки. Адвокат Богдан Пересада розповів на порталі b2bconsult, яке покарання може загрожувати за неявку по повістці та ігнорування вже початого проходження ВЛК.

Він зазначив, що існує два можливих види відповідальності у таких випадках. За словами Пересада, кримінальна відповідальність, передбачена статтею 336 «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період».

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть призвати особу, яка має подвійне громадянство

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Також є адміністративна відповідальність, передбачена статтею 210-1 кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:

Можливий розмір штрафу становить 3400-5100 гривень.

«Якщо особа не проходила медичну комісію, то, на мою думку, можлива лише адміністративна відповідальність за неявку за повісткою. Водночас ухилення саме від проходження ВЛК (коли проходження вже було розпочато) може розцінюватись військкоматом як таке, що підпадає під статтю 336 Кримінального кодексу України», – сказав Пересада.

Читайте також: Мобілізація в Україні: які зміни відбулися у роботі ВЛК

Адвокат зауважив, що потрібно розуміти, що може бути й спроба притягнути до кримінальної відповідальності, але, спроба притягнути не означає, що така відповідальність буде.

«Якщо ж така ситуація виникне, то буде потрібно звернутись до адвоката за правовою допомогою. На мою думку, найбільш вірогідною може бути спроба притягнути до адміністративної відповідальності. Разом із цим, остаточно сформованої практики щодо таких випадків на даний момент немає», – резюмував він.

Раніше ми писали, де можуть служити обмежено придатні особи під час мобілізації.