UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: що робити, якщо у військкомат викликають у день вручення повістки

Роз'яснення дала експертка.

Через повномасштабне військове вторгнення РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років підлягають призову під час мобілізації. Вони отримують повістки. Адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла УНІАН, чи можна не з’явитись у військкомат по повістці «сьогодні на сьогодні».

Коли військовозобов'язаному треба прийти до ТЦК після отримання повістки

Аніщенко зазначила, що військовозобов‘язаному, якому вручили повістку, необхідно з‘явитись в військкомат у зазначений в повістці термін. Якщо він цього не зробить, його чекає або адміністративна, або кримінальна відповідальність (у залежності від виду повістки).

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть вручити повістку за кордоном

«Однак, станом на сьогодні, жодним нормативним актом не передбачено мінімальний термін часу, коли військовозобов’язаний повинен з’явитися за викликом. А тому працівники військкоматів нерідко вказують термін з «сьогодні на завтра», а то й взагалі, «сьогодні на сьогодні», – пояснила адвокатка.

Експертка вважає, що в повістці для явки до військкомату, має стояти дата, яка дозволяє військовозобов’язаному з’явитися за викликом не пізніше, ніж за три дні з дати її вручення.

«З досвіду спілкування з клієнтами з цього питання, зазначу, що рекомендую тим, кому виписують повістки, одразу на місці зазначати про неможливість з’явитися «завтра» і погодити дату прибуття до військкомату», – наголосила вона.

Які є поважні причини для неявки у військкомат у вказаний час

У разі ж, якщо трапилось так, що людині виписали повістку, в якій зазначений час явки «сьогодні на сьогодні», але з’явитися в назначений час немає змоги, то постановою Кабміну затверджено перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до військового комісаріату для призову на збори.

Читайте також: «Алло, вам повістка»: експерт пояснив, чи можуть викликати у ТЦК телефоном

Зокрема, поважними причинами вважаються:

Адвокатка підкреслила, що якщо виникла така ситуація, що людина не може з’явитися до військкомату, треба направити до ТЦК СП рекомендований лист із повідомленням про неможливість явки в назначений час та вказати причину неприбуття за повісткою.

Раніше керівниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк розповіла, чи можуть чоловікам вручати повістки під час відвідування пляжу.