UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як відбувається бронювання працівників

Відповідні критерії розробило Мінекономіки.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через військове вторгнення Росії. У Міністерстві економіки розробили критерії визначення критичних для економіки підприємств, які можуть бронювати співробітників від військової служби, пише Forbes.

Як працюватиме механізм бронювання

Верховна Рада у листопаді ухвалила закон, яким регулюється порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Документ є рамковим, конкретні критерії та порядок бронювання має затвердити Кабмін. У Мінекономіки зазначили, що Кабмін розгляне проєкт постанови цього місяця.

У документі зазначається, що всі відстрочки від мобілізації, видані Мінекономіки, залишаться чинними до затвердження нових правил. Чи потрібно буде після цього заново проходити процедуру бронювання, не уточнюється. Списки заброньованих військовозобов’язаних співробітників має затверджувати Мінекономіки після погодження з Генштабом ЗСУ.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть мобілізувати внутрішнього переселенця

Які підприємства можуть забронювати співробітників

Органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування. Відстрочка для них не може перевищувати терміну дії воєнного стану.

Держслужбовці категорій «А» та «Б» (керівники держорганів та їхні заступники, керівники структурних підрозділів, територіальних органів), а також працівники патронатних служб підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Заброньованих держслужбовців категорії «В» (всі інші співробітники) не може бути понад 40% штату.

Аналогічний розподіл передбачений і для органів місцевого самоврядування.

Підприємства, установи й організації, що мають мобілізаційні завдання, у разі коли бронювання необхідне для їхнього виконання. Термін – пів року з можливістю продовження на строк до шести місяців. Керівники таких підприємств та їхні заступники підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Заброньованих військовозобов’язаних має бути не більше 40% штату. Підвищити ліміт можна за окремого погодження Генштабу.

Читайте також: У Міноборони зробили прогноз щодо нової хвилі мобілізації: "Ті, хто воює зараз, потребують заміни"

Підприємства, установи й організації, які виробляють товари, виконують роботи чи надають послуги, необхідні для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань. Термін – пів року з можливістю продовження на строк до шести місяців. Керівників і заступників бронюють незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Ліміт заброньованих військовозобов’язаних – не більше 40% штату. Підвищити його можна за окремого погодження Генштабу.

Підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Термін – пів року з можливістю продовження на строк до шести місяців. Керівників і заступників бронюють незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Ліміт заброньованих військовозобов’язаних – не більше 40% штату. Підвищити його можна за окремого погодження Генштабу.

Уповноважені банки, що включені до переліку уповноважених до роботи банків в умовах особливого періоду.

Нагадаємо, в Україні передбачено низку виплат та пільг для військовослужбовців.