UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: охочих служити за контрактом хочуть перевіряти на профпридатність

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через військову агресію РФ. Мобілізація поширюється на військовозобов'язаних чоловіків від 18 до 60 років. У Верховній Раді депутати зареєстрували проєкт закону, відповідно до якого в Україні планують брати на військову службу за контрактом тих, хто пройшов випробувальний термін. Про це пише «РБК-Україна».

Що предбачається документом

Законопроєкт №8169 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби» вже зареєстрували у Верховній Раді.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що він має вдосконалити деякі питання проходження військової служби. Тобто, так хочуть посилити якість відбору на військову службу та підвищити її престижність.

Випробний термін для служби на контракті: скільки він триватиме

Повідомляється, що тривалість такого випробувального терміну для потенційних контрактників становитиме від одного до шести місяців.

«Порядок проведення випробування встановлюється відповідними положеннями про проходження військової служби та іншими нормативно-правовими актами, якщо інше не передбачено законом», – вказано в законопроєкті.

Читайте також: Вручення повістки: чи законне її заповнення при мобілізованому

Що буде, якщо військовий не пройшов перевірку

При цьому визначено варіанти розвитку подій на випадок, якщо військовослужбовець не пройшов успішно випробувальний термін.

Тут відповідно до ситуації, є декілька сценаріїв:

Втім, що військовослужбовці, яких визнано такими, що успішно пройшли випробування, продовжують проходження військової служби за контрактом відповідно у ЗСУ або інших військових формуваннях.

Однак, в період дії воєнного стану діють свої правила для контрактників, які не змогли пройти випробувальний термін. Їх направляють для подальшого проходження служби у лавах ЗСУ.

Читайте також: Мобілізація в Україні: як отримати дозвіл для виїзду волонтерам і водіям

Хто не проходитиме випробувальний термін

Відповідно до законопроєкту, випробувальний термін не потрібно буде проходити таким категоріям:

Тобто, цей випробувальний термін для служби в ЗСУ на контракті хочуть запровадити для тих, хто раніше не служив в армії та не навчався за військовим спеціальностям у вишах.

Нагадаємо, що в Україні можуть переглянути механізм нарахування військових пенсій. Для деяких категорій військових, які вийшли на пенсію до 2014 року, алгоритм призначення пенсійних виплат може змінитися.