UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: Нацполіція заблокувала 48 каналів переправки ухилянтів за кордон

Організатори незаконних схем знаходили «клієнтів» у соцмережах.

В Україні триває загальна мобілізація, яка введена через військову агресію РФ. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, але деякі з них намагаються ухилитися від призову. Так співробітники Національної поліції за півроку в Україні виявити та заблокували канали переправки ухилянтів за кордон. Про це пише Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції у Telegram-каналі.

У Департаменті повідомили, що продовжують системні заходи з виявлення та перекриття каналів незаконного переправлення громадян до сусідніх країн поза офіційними пунктами пропуску.

«Проблема збільшення таких «трансферних вікон» для чоловіків призовного віку загострилась із початком військової агресії Російської Федерації. Так, починаючи з 24 лютого за матеріалами Департаменту 58 фігурантів кримінальних проваджень отримали підозри, до суду скеровано дев’ять обвинувальних актів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що організатори незаконних схем своїх «клієнтів» шукали у соцмережах та закритих групах месенджерів, де і пропонували свої послуги.

Читайте також: Віськовий призов в Україні: який термін служби проходять мобілізовані

«Зловмисники забезпечували нелегалів фіктивними документами для безперешкодного виїзду, здійснювали їх супровід до місць перетину та зустрічали по той бік кордону. Вартість послуг коливалась від однієї до двадцяти тисяч доларів з особи», – пояснили у Департаменті.

За даними правоохоронців, найчастіше фігуранти справи обирали для «трансферів» Чернівецьку, Львівську та Закарпатську області, де було заблоковано 11, 10 та дев’ять каналів відповідно.

Правоохоронці нагадали, що за незаконне переправлення осіб через держкордон України законодавством передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном від семи до дев'яти років.

Нагадаємо, що раніше правники роз'яснили, яка відповідальність може бути за ухилення від призову в Україні.