UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: коли військові зможуть звільнитися зі служби

Причин для звільнення стало більше після ухвалення нового законопроєкту.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Нещодавно у Верховній Раді ухвалили законопроєкт про мобілізацію. В документі є норми, які стосуються чинних військовослужбовців. Видання Армія Inform розповіло, за яких причин можна звільнитися зі служби.

Які можуть бути причини для звільнення зі служби

В ухваленому документі не прописана можливість звільнитися після 36 місяців безперервної служби за рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача. Цю норму прибрали буквально за кілька днів до голосування. Але питання демобілізації та ротацій, мають винести в окремий законопроєкт.

Читайте також: Зеленський прокоментував ухвалення закону щодо посилення мобілізації

Загалом, підстав для звільнення зі служби стало більше:

Також у законопроєкті окремо прописано сімейні обставини та інші поважні причини для звільнення:

Цей документ частково прибирає різницю між контрактниками та мобілізованими в частині звільнення зі служби. Адже наразі в мобілізованих більше таких підстав.

Кілька десятків відеороликів українською мовою, спрямованих проти мобілізації в Україні, зняла й поширила в мережі РФ. Технологія не нова. Ролики жахливі й огидні. Й це ‒ лише незначна частина інформаційної війни, в якій ми, на жаль, програємо. Тому що саме на наших внутрішніх промахах її будувати найкраще. Детальніше читайте у статті Лесі Литвинової «Мобілізація: ляльки й ляльководи» на ZN.UA.