UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: кого можуть відправити перед службою на навчання

Роз'яснення дав юрист.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Адвокат, кандидат юридичних наук та офіцер юстиції ЗСУ Євген Филипець розповів виданню «УП.Життя», хто перед службою має пройти навчання.

Филипець зазначив, що мобілізовану людину, яка не служила в армії та не має бойового досвіду, відправляють на проходження базової військової підготовки. Вона має тривати не менше ніж один місяць. Верхньої граничної межі законодавство не визначає. План підготовки визначає Генеральний штаб ЗСУ.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її отримати аспіранту

«Я зіштовхувався з випадком, коли мобілізований весь час проходження базової військової підготовки хворів. Фактично, він весь курс пропустив, але його відправили до військової частини для «застосування отриманих навичок». Тоді варто звертатися до статті 59 Статуту внутрішньої служби ЗСУ, в якій йдеться, що командир не може допускати до участі у бойових діях людину, яка не пройшла підготовку», – пояснив експерт.

Адвокат додав, якщо мобілізованого без військового досвіду відправляють одразу на службу, йому потрібно звернутися до командира військової частини з рапортом про те, що не служив у ЗСУ, не має бойового досвіду і підпадає під категорію осіб, які мають пройти базову військову підготовку.

«Тоді таку людину без виключення зі списків особового складу частини мають відправити до навчального центру. Якщо рапорт не подіяв, варто звернутися на гарячу лінію Міністерства оборони (0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99) або до особистого адвоката», – наголосив Филипець.

Раніше ми писали, як згенерувати військово-обліковий документ у мобільному застосунку «Резерв+».