UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: які документи потрібні для звільнення від призову через смерть родича-військового

Роз'яснення дала юристка.

Через військове вторгнення РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Але бувають деякі виключення.

Юристка адвокатського бюро «Евгена Романенка» Неля Романенко розповіла порталу b2bconsult, які документи потрібно подати для відстрочки мобілізації у зв`язку зі смертю близького родича-військовослужбовця.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можуть її отримати особи, які мають диплом бакалавра, але не зараховані до магістратури

Вона пояснила, що на даний час це свіжі зміни у законодавстві, поки конкретного переліку документів не визначено.

«За практикою, у разі звільнення військовослужбовця за цією ж підставою, військові частини просять надати їм повний перелік документів, починаючи від наказу про зарахування у списки військової частини, наказу про виключення зі списків частини, висновки службового розслідування за фактом загибелі військовослужбовця, сповіщення ТЦК про смерть та інші документи», – наголосила Романенко.

Юристка зазначила, що поки немає встановленого переліку документів, то має бути достатнім повідомлення компетентного органу (ТЦК або МОУ), в якому міститься інформація про загибель військовослужбовця, його П.І.Б., рік народження та інші відомості, за якими його можна ідентифікувати.

За її словами, документи подаються до ТЦК та СП за місцем знаходження та перебування на обліку військовозобов'язаного.

Експертка пояснила, що до вказаних документів також надаються документи на підтвердження того, що загиблий військовослужбовець є близьким родичем.

«У разі, якщо заява про надання відстрочки надсилається поштою до ТЦК та СП, то додані документи мають бути посвідчені нотаріально. Якщо подаєте документи особисто - треба мати їх оригінали при собі», – резюмувала вона.

Раніше ми писали, які пільги в Україні можуть отримати учасники бойових дій.