UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: як добровольцям отримати статус учасника бойових дій

Роз'яснення дали експерти.

Через військову агресію РФ в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Деякі чоловіки добровільно пішли захищати Україну. Адвокат Наталя Лісова з волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» розповіла, як добровольці можуть отримати статус учасника бойових дій.

Чи можуть добровольці отримати статус учасника бойових дій

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2022 р. № 1193 внесено зміни до постанови від 20 серпня 2014 р. № 413, якою затверджено порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій.

Адвокат зазначила, що тепер дія цієї постанови тепер розповсюджується на всіх наших захисників та захисниць, а не тільки тих, хто приймав участь в бойових діях не території Луганської та Донецької областей.

Також нові зміни торкнулись і добровольців. Зокрема до переліку осіб, які мають право на отримання статусу УБД внесено добровольців Сил територіальної оборони, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, за умови виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи, бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, зокрема які отримали поранення, контузії, каліцтва.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що означає зняття з військового обліку

Які документи потрібні добровольцям для отримання статусу учасника бойових дій

Підставою для надання особам, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, статусу учасника бойових дій є не менш як один з таких документів:

До зазначених документів особи за власним бажанням можуть додавати інші документи, які підтверджують факт виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та бойових (службових) завдань.