UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: як діяти при отриманні повістки

Роз’яснення дали експерти.

В Україні триває загальна мобілізація, що оголошена через військову агресію Росії. Військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років можуть отримати повістку.

Адвокатка юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко і адвокатка Адвокатського об'єднання "Лещенко, Дорошенко і партнери" Лідія Карплюк розповіли у коментарі "24 каналу" про правильний алгоритм дій при отриманні повістки та пояснили, яка інформація має бути у ній.

Експертки зазначили, що при отриманні повістки необхідно прийти до військкомату та мати при собі відповідні документи, серед яких:

Візит до військкомату не обов'язково значить, що громадянина одразу призвуть на військову службу. Це також може бути просте уточнення чи з'ясування даних.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що робити військовозобов’язаним, які чекали повістку, але не отримали її

На що треба звернути увагу при отриманні повістки

При врученні повістки також потрібно уважно її переглянути. Уся інформація, яка зазначена там, має повністю відповідати дійсності. Перед тим, як її підписати, слід перевірити правильність вказаних у ній даних:

"Важливим є те, щоб повістка обов'язково була вручена особисто і підписана тим, хто її отримує. Тобто, у разі відсутності повідомлення (повістки), обов'язку з'явитися до військкомату не виникає. Що стосується викликів телефоном, то такий виклик законом не передбачено", – сказала Аніщенко.

У випадку, якщо повістка містить у собі неправильну інформацію, її не слід підписувати. Натомість на вільному місці на папері треба вказати виявлені правопорушення, поставити дату і підпис.