UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи законним є заповнення пустих повісток на вулиці

Роз'яснення дали експерти.

В Україні продовжується воєнний стан та загальна мобілізація, що введені через військову агресію РФ. Під час мобілізації призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Керівниця волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» Євгенія Рябека та адвокат юридичної фірми «Міллер» Андрій Новак розповіли виданню «Українська правда», чи законно заповнення повістки на блокпості або на вулиці.

Чи законно заповнювати повістки на вулиці

Новак зазначив, що виписування та заповнення пустих повісток на вулиці або на блокпості не відповідає встановленій процедурі. Також він пояснив, що виписувати повістки має тільки начальник тереторіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП).

Читайте також: Спікер ОК "Південь" пояснив, що загрожує за неявку по повістці

Рябека пояснила, що начальник ТЦК СП може перебувати на місці вручення, мати з собою повістку з підписом і печаткою. У такому випадку заповнення даних призовника на місці – не є протизаконним.

«Видавати повістку на колінці без підпису і штампа – це, звісно, буде незаконно. Але якщо призовник диктує свої дані, що заважає особі, яка видає повістку, заповнити їх? Немає норми, що повістка має бути заповнена тільки у військкоматі», – наголосила вона.

За словами Рябеки, на повістці має бути підпис військового комісара і печатка ТЦК СП. Цей документ має вручати уповноважена особа. Але ПІБ чи ваша дата народження може заповнюватися з вашого паспорта.

Читайте також: Вручення повісток за новими правилами: що треба знати військовозобов'язаним

Які дані мають бути у повістці

За новим порядком військового обліку, повістка має містити:

Раніше ми писали, що добровольці, які пішли захищати Україну, також вважатимуться ветеранами війни.