UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати студентів на військову службу

Законодавство України передбачає захист для певних категорій студентів.

Верховна Рада України продовжила загальну мобілізацію та військовий стан у країні до 21 листопада. Українські юристи розповіли у коментарі "Фокусу", чи можуть призвати студентів у цей період.

Читайте також: Мобілізація: як відбувається розподіл призовників

Як повідомила юристка юридичної компанії «Волхв» Ярослава Борка, згідно з чинним законодавством України студенти не призиваються на військову службу, якщо вони навчаються на денній чи дуальній формі навчання. Це стосується як студентів українських навчальних закладів, так і студентів іноземних коледжів, університетів, вищих шкіл та інших навчальних закладів.

"Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Так, згідно зі статтею 23, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти денної чи дуальної форм освіти", - нагадала вона.

Закон "Про військовий обов'язок та військову службу" теж регулює питання мобілізації студентів.
Як зазначив адвокат юридичної фірми "Ілляшев та партнери" Володимир Адонін, частиною 8 статті 17 закону передбачено, що відстрочення від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

Що робити студенту, який хоче служити

Як пояснила адвокатка юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко, у разі, якщо студент бажає проходити службу, йому достатньо прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше - військкомат) і написати заяву про бажання бути добровольцем.

Після цього військкомат надсилає повідомлення до його навчального закладу, і він автоматично, без заяви студента, надає йому академічну відпустку на час проходження служби.

Якщо студент не бажає бути мобілізованим, при отриманні повістки йому необхідно у військкоматі подати довідку про навчання.

Раніше ми повідомляли, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний направив до Міноборони листа з проханням дозволити виїзд за кордон тим, хто не підлягає мобілізації, у тому числі й студентам.