UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати особу, яка має подвійне громадянство

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабну військову агресію РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Адвокат Ростислав Кравець розповів, чи можуть мобілізувати людину, яка має подвійне громадянство. Про це пише УНІАН.

Експерт виключив осіб, які виїжджають на постійне місце проживання, тому що саме для них передбачено зняття з військового обліку.

Читайте також: Загальна мобілізація: як отримати відстрочку від призову

«Чи можлива мобілізація осіб, які мають подвійне громадянство, можу вам одразу сказати: ці особи у зв'язку з тим, що вони не вийшли з громадянства України, можуть бути мобілізовані. Навіть якщо вони повідомлять про наявність другого громадянства», – пояснив він.

Кравець зазначив, що особам з подвійним громадянством необхідно обов'язково подати відповідні документи наявності у них іншого громадянства в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

«Це потрібно зробити обов'язково, щоб надалі це не стало підставою для притягнення вас до кримінальної відповідальності за державну зраду. Тим більше, якщо йдеться про громадянство країни-агресора або країни, яка їй допомагає», – резюмував адвокат.

Раніше начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач розповів, чи діють в Україні хвилі мобілізації та які фахівці потрібні в армії.