UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати людей з інвалідністю III групи

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив про «категоричні заперечення».

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Також продовжується робота над законопроєктом про мобілізацію.

Омбудсмен Дмитро Лубінець в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що було надано категоричні заперечення щодо мобілізації громадян з інвалідністю III групи. Про це пише ТСН.

Читайте також: Загальна мобілізація: які повістки вручатимуть у лютому

Він зазначив, що працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК) не можуть обмежувати права українців. Тому якщо в допрацьованому законопроєкті про мобілізацію міститимуться такі пункти, як призов людей з інвалідністю ІІІ групи та надання додаткових повноважень ТЦК, він буде знову проти ухвалення документа.

Лубінець пояснив, що група, яка працює над законопроєктом, консультується з ним. Омбудсмен наголосив, що було надано категоричні заперечення щодо мобілізації громадян з інвалідністю III групи. Він додав, що ці зауваження були готові врахувати.

«Я категорично проти надання додаткових повноважень територіальним центрам комплектування. Це військові підрозділи. Вони не мають права обмежувати права громадян України. Це якраз і є пряме порушення Конституції, про яке я казав», – сказав він.

За словами омбудсмена, в Україні є інші органи, які можуть впроваджувати інструменти для людей, які відмовляються від проходження військової служби.

Нагадаємо, 25 грудня у ВР було зареєстровано новий законопроєкт про мобілізацію. ZN.UA виокремило основні зміни, які там пропонуються. Цей документ вже зіштовхнувся зі шквалом критики від політиків та представників громадськості. Приміром, омбудсман  Дмитро Лубінець заявив, що він суперечить нормам Конституції в місцях, де йдеться про посилення покарання для ухилянтів. Та згодом він запевнив, що офіс омбудсмена та Міноборони знайшли компроміс в цьому питанні.