UA / RU
Підтримати ZN.ua

М'ясопусна поминальна субота: значення і традиції свята

Вселенська субота цього року випадає на 6 березня.

6 березня християни східного обряду відзначають Вселенську або М'ясопусну суботу - день особливого поминання померлих. Щорічно дата поминальної суботи змінюється і залежить від того, коли відзначають Великдень, повідомляє «УНІАН».

Що таке Вселенська поминальна субота

Ймовірно, назва «батьківська» походить від традиції називати покійних батьками, тобто, тими, хто відійшов до батьків. Ще одна версія свідчить про те, що так ці дні називали, оскільки в поминальні дні згадували в основному батьків.

У Вселенську батьківську суботу церква поминає всіх хрещених християн, а прихожани моляться за всіх покійних, незалежно від близькості.

У цей день священики здійснюють вселенську панахиду (в перекладі з грецького - "Всеношну"). Це заупокійне богослужіння, під час якого віруючі моляться за упокій померлих, просять у Господа для них милосердя і прощення гріхів.

Читайте також: Стрітення Господнє: прикмети і заборони свята

Що потрібно робити в батьківську суботу

У цей день віруючі ходять до церкви. У храмах в цей день вшановують пам'ять усіх померлих, особливо тих, хто не отримав церковного відспівування або церковної молитви.

Також за старою церковною традицією християни приносять у храм їжу - "на канон". Це пісні продукти і вино (кагор) для здійснення літургії. Ці продукти зазвичай йдуть потім на потреби приходу і на допомогу малозабезпеченим людям.

Традиційно також в цей день відвідують цвинтарі, могили покійних родичів. Але в церкві відзначають, що головне в свято відвідати заупокійну службу, адже молитва для померлих важливіша за відвідування могили. Уже після церкви можна відправитися на кладовище.

Під час богослужіння віруючі подають записки з іменами померлих близьких.